Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Mοσχαράκι φουρνιστό με μελιτζάνες

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςμελιτζάνες, μοσχάρι, μοσχαρίσια σπάλα, σκόρδο, σάλτσα ντομάτα, μπαχαρικά, μυρωδικά, καλοκαιρινό φαγητό

Νόστιμο, καλοκαιρινό φαγάκι στον φούρνο. Σερβίρεται ζεστό - ζεστό και ταιριάζει πολύ με καλό, παγωμένο γιαούρτι σακούλας.  

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Για 6 άτομα

Υλικά:

  • 1½ kg μελιτζάνες
  • 1 kg νουά από σπάλα μοσχαριού
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλυτζάνι σπιτική πασσάτα ντομάτας (ή έτοιμη ντομάτα στον τριφτή)
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μαντζουράνα ξερή
  • μερικούς κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία:

Καθαρίστε τις μελιτζάνες και κόψτε τες σε ροδέλες πάχους 1½ εκ. Βάλτε τες σε ένα τρυπητό, πασπαλίστε τες με χοντρό αλάτι και αφήστε τες για μια ώρα τουλάχιστον να αποβάλλουν τα υγρά τους. Ξεπλύντε τες και στραγγίστε τες.

Κόψτε το κρέας σε μερίδες. Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες. Ψιλοκόψτε το σκόρδο. Βάλτε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ροδίστε ελαφρά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Προσθέστε το κρέας, την πάπρικα, λίγο μαύρο πιπεράκι και σοτάρετε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέστε την πασσάτα, τον ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, 1 ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος, τη μαντζουράνα, το μπαχάρι και τέλος το ανάλογο αλάτι. Σκεπάστε το και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά.

Αραδιάστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και περιχύστε τες με το υπόλοιπο λάδι. Ψήστε τες στους 200°C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Βάλτε το κρέας με τη σάλτσα του σε μια κατσαρόλα, που μπορεί να μπει στον φούρνο, και προσθέστε τις μελιτζάνες. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βάλτε την στο φούρνο. Ψήστε στους 200°C για 1 ½ - 2 ώρες.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Σερβίρετε το φαγητό ζεστό. Μπορείτε να το συνοδέψετε με γιαούρτι σακούλας.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'