Αμπελοφάσουλα σαλάτα: λίγες θερμίδες, φουλ νοστιμιά
Καταπράσινα και τραγανά, τα αμπελοφάσουλα είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή και μας προσφέρουν νόστιμες σαλάτες με λίγες θερμίδες. Η σαλάτα με τα αμπελοφάσουλα, καρύδια και κατσικίσιο τυρί είναι πολύ γρήγορη και πολύ υγιεινή και, εκτός από συνοδευτικό πιάτο στο τραπέζι σας, μπορεί να γίνει και κυρίως γεύμα. Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, ό,τι πρέπει για ένα ελαφρύ γεύμα!
Σαλάτα με αμπελοφάσουλα, καρύδια και κατσικίσιο Τυρί
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Μερίδες: 2-4
Υλικά:
- ½ κιλό αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα και πλυμένα
- ½ φλυτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου ½ μέτριο κρεμμύδι)
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- ½ κουταλιά πολτό σκόρδου, ή 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη (προαιρετικά)
- 1/3 φλυτζανιού καρύδια, χοντροκομμένα
- ¼ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
- ¼ κουταλάκι μπούκοβο
- ½ φλυτζάνι κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
Εκτέλεση:
Βράζετε σε αλατισμένο νερό τα αμπελοφάσουλα για περίπου 5 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα βρέχετε με δροσερό νερό. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνετε μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε και το σκόρδο, αν θέλετε.
Ρίχνετε τη ζάχαρη πάνω από το κρεμμύδι και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτετε τα καρύδια, ανακατεύετε καλά και αμέσως προσθέτετε τα αμπελοφάσουλα, την καπνιστή πάπρικα και το μπούκοβο. Τα αφήνετε στη φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε όσο αλάτι επιθυμείτε.
Σερβίρετε ρίχνοντας πάνω στα αμπελοφάσουλα το θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί. Κι έτσι γρήγορα και απλά έχετε έτοιμη μια θρεπτική και ελαφριά σαλάτα για το καλοκαιρινό σας τραπέζι!
* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook