Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τυρόψωμο ποτισμένο με λευκό κρασί

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςτυρόψωμο, Λευκό κρασί, οινοποιείο Σεμέλη, Aitheria

Είναι μια ωραία πρόταση για πρώτο πιάτο αλλά και ένα ελαφρύ πλήρες γεύμα όταν συνοδεύεται με μια πλούσια πράσινη σαλάτα. Το χειμώνα με αυτό το τυροψωμάκι συνοδεύω μια κλασική  κρεμμυδόσουπα αλλά και την αγαπημένη μου σούπα με κασέρι. Και βέβαια αντί για κεφαλογραβιέρα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κασέρι,κατσικίσιο τυρί ή οποιοδήποτε άλλο τυρί αγαπάει, αρκεί να λιώνει στο ψήσιμο. Στο οινοποιείο Σεμέλη που περάσαμε μια ωραία Κυριακή μαγειρεύοντας με κρασιά, το συνοδεύσαμε με Aitheria, ένα πραγματικά αιθέριο λευκό κρασί από μαλαγουζιά και chardonnay με λαμπερό χρυσαφί χρώμα και απαλές πρασινωπές ανταύγειες. Η τραγανή του οξύτητα, τα φίνα αρώματα του πράσινου μήλου και του του αχλαδιού και οι βοτανικές νότες που πλαισιώνονται από νότες λεμονόχορτου και πιπεριού και μένουν μάλιστα στη επίγευση το καθιστούν ιδανικό για να συνοδεύσει μια πράσινη σαλάτα με φέτες τυρόψωμου στο πλάι.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • Βούτυρο για το ταψί
  • 1/2 μπαγκέτα, κομμένη σε χοντρές φέτες (περίπου 5 εκατοστά) ή βαρύ χωριάτικο ψωμί σε πιο λεπτές φέτες
  • 1 κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • ¾ κούπας (180 ml) λευκό κρασί
  • ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 ½ κούπα (165 γρ) τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο

Εκτέλεση

Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές ροδέλες. Τις βάζω σε ένα τηγάνι με λίγο νερό και τις αχνίζω μέχρι να εξατμιστεί εντελώς. Προσθέτω κατόπιν λίγο βούτυρο και αφήνω το κρεμμύδι να καραμελώσει ελαφρά. Εντωμεταξύ ζεσταίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνω καλά ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετώ τις φέτες του ψωμιού τη μία δίπλα στην άλλη. Σκορπίζω από πάνω  το καραμελωμένο κρεμμύδι και το τυρί, πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζω με το κρασί. Ψήνω το ψωμί μέχρι να λιώσει το τυρί και να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει στις άκρες, για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρω αμέσως με πράσινη σαλάτα. Τρώγεται ευχάριστα και χλιαρό.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Τιπ

Στο οινοποιείο το ραντίσαμε με Aitheria και το συνοδεύσαμε με το ίδιο κρασί. Αλλά μπορείτε να το φτιάξετε με το κρασί της προτίμησής σας. Μάλιστα είναι μια πολύ νόστιμη ιδέα όταν σας έχει περισσέψει ένα καλό λευκό κρασί. Κρίμα δεν είναι να το πετάξετε;

Τη φορά που το φτιάξαμε στο οινοποιείο ο φούρνος είχε πυρώσει και έκαιγε πολύ. Το δείπνο καθυστέρησε και έγ'ω έκανα το σφάλμα να τον κλείσω μεν αλλά να αφήσω μέσα το ταψί, οπότε το ψήσιμο συνεχίστηκε με αποτέλεσμα, τα τυροψωμάκια μου ναπαραψηθούν ψημένα και να σκουρύνουν περισσότερο από ότι τα ήθελα. Ευτυχώς δεν κάηκαν και όλοι είπαν ότι τους άρεσαν πολύ. Το σώσαμε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'