Σας αρέσει το γλυκό κόκκινο κρασί; Κάντε το γρανίτα
Είναι ένα καταπληκτικό σορμπέ, που μπορεί να δροσίσει και να ξεπλύνει τον ουρανίσκο ανάμεσα σε δύο πιάτα. Είναι επίσης ένα υπέροχο επιδόρπιο, που διατηρεί όλα τα αρώματα του κρασιού.
Δοκιμάστε το μόνο του ή μαζί με παγωτό βανίλια. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα αρωματικά, όπως κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, γαρίφαλα, κόκκους πιπέρι ή και φλούδα πορτοκαλιού. Αν όμως θέλουμε να κρατήσουμε ατόφια τα αρώματα του κρασιού, δεν χρησιμοποιούμε κανένα αρωματικό.
Στο Οινοποιείο της Σεμέλης χρησιμοποιήσαμε Piccolo Mondo, ένα ημίγλυκο αγιωργίτικο κόκκινο κρασί και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε κόκκινο κρασί μας αρέσει.
Γρανίτα με κόκκινο γλυκό κρασί
Υλικά
- ½ μπουκάλι ημίγλυκο κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
- 1 γαρίφαλο
- 1 πολύ μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
- 3-4 κόκκους μαύρο και ροζ πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το κρασί μαζί με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις για να δέσει ελαφρά. Σουρώνουμε το κρασί, το αδειάζουμε σε ένα ταψάκι και το αφήνουμε στην άκρη. Όταν κρυώσει, το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες.
Μετά από μία ώρα, και αφού έχει παγώσει καλά, ξύνουμε με ένα πιρούνι, ώστε να δημιουργηθούν μικροί κρύσταλλοι πάγου. Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία κάθε μισή ώρα. Σερβίρουμε παγωτό βανίλια σε ένα ποτήρι και το γεμίζουμε με κρυστάλλους γρανίτας.
Τιπ:
Αν χρησιμοποιήσουμε ξηρό κρασί (½ μπουκάλι), ετοιμάζουμε ένα σιρόπι βράζοντας 1 κούπα (240 ml) νερό και 1/3 κούπας (70 γρ.) ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε όπως παραπάνω.