Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ιστορίες της Κρήτης: ξινόχοντρος του καλοκαιριού

της Εύας Παρακεντάκη Μαγειρικές ιστορίεςτραχανάς, ξινόχοντρος, πελτές, ντοματοπελτές, κολοκύθια, πιπεριές, κρεμμύδι, ζωμός λαχανικών, καλοκαιρινά λαχανικά, Κρήτη, κρητική κουζίνα

Είναι κάποιες φορές που αναρωτιέμαι, ποια θα ήταν η ζωή μου μακριά από αυτά τα χώματα. Δεν έχω απάντηση, ένα ξέρω σίγουρα, πως εδώ γνώρισα την αλήθεια. Μη φανταστείτε πως η ζωή μου ήταν ένα ψέμα. Όχι, απλά δεν είχε αυτή τη μεστή γεύση αλήθειας και ειλικρίνειας που έχει ο ξινόχοντρος. Η ιστορία είναι ειπωμένη από τα χείλη της γλυκιάς μου πεθεράς, που δεν είναι πια κοντά μου.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

«Τα χρόνια που δεν είχαμε ρεύμα, παιδάκι μου, και όχι τα δικά μου χρόνια, ακόμη πιο πίσω, το γάλα ξίνιζε και το στάρι περίσσευε, έτσι πιστεύω ξεκίνησαν να φτιάχνουν τον ξινόχοντρο». Πόση αλήθεια σε δύο γραμμές, το ξινό γάλα να μετατρέπεται σε ωφέλιμο τραχανά για να θρέψει την οικογένεια. Έτσι ήταν παλιά οι άνθρωποι, όλα προσπαθούσαν να τα μετατρέψουν σε όφελος. «Πολλές συνταγές, παιδί μου, αλλά μία που έβγαλα από το μυαλό μου θα σου πω. Το καλοκαιράκι μου αρέσει να τον κάνω με λαχανικά, κάτσε να δοκιμάσεις να μου πεις». Και έφαγα δύο πιάτα! Και τα έβαλα στο καλοκαιρινό μου μενού!

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

«Το ξινισμένο γάλα κάνει τη δουλειά της κρέμας γάλακτος, που χρησιμοποιείτε εσείς, οι νέες νοικοκυρές... το χυλώνει», μου είπε και εκεί είδα την αλήθεια κατάματα. Ήταν το 2005 όταν πρωτοήρθα εδώ, ήταν η κουβέντα που με έκανε να αλλάξω κοσμοθεωρία για το τι τρώμε. Αυτή τη μεστή γεύση αλήθειας και ειλικρίνειας είναι που θέλω να σας μεταφέρω από τη συνταγή της καλύτερης πεθεράς στον κόσμο όλο. Ενός πλάσματος, που έχω την τιμή να διαιωνίζω το όνομά της μέσα από την κόρη μου. Της Γεωγίας Κισσανδράκη!

Ξινόχοντρος με λαχανικά

  • 500 γρ. ξινόχοντρο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 2 ντομάτες φρέσκες στον τρίφτη
  • 2 κολοκύθια
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 μελιτζάνα (ξεπικρισμένη και περασμένη στον τρίφτη)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο βραστό ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το οποίο το έχουμε χοντροκόψει (να φαίνεται στο φαγητό) μαζί με τη μελιτζάνα, προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Βάζουμε την τριμμένη ντομάτα και τον μισό ζωμό και, αφού βράσει, προσθέτουμε τον ξινόχοντρο.

Ανακατέβουμε, προσθέτουμε σιγά- σιγά τον υπόλοιπο  ζωμό και αλατίζουμε. Η συνολική διαδικασία είναι 45 λεπτά περίπου. Στα τελευταία πέντε λεπτά, σε ένα τηγανάκι τσιγαρίζουμε τα κολοκυθάκια και την πιπεριά, τα οποία έχουμε κόψει καρεδάκια και τα προσθέτουμε στο τέλος στο φαγητό μας. Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπεράκι. Ζεστό ή κρύο, αυτό το φαγητό θα σας κλέψει τον νου!

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Καλή σας όρεξη!

*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'