Γεμιστά κολοκύθια με αυγολέμονο, δοκιμάσατε;
Κάθε καλοκαίρι, πριν ξεκινήσω και επισήμως τις διακοπές μου, πηγαίνω στην Πάρο έστω για λίγες μέρες, να αποφορτιστώ. Εκεί, στο ήσυχο χωριό Δρυός, έχω εντοπίσει το καλύτερο καταφύγιο: το μικρό συγκρότημα Ilios of Paros με τις σκιερές βεράντες και τη θάλασσα σε απόσταση... βουτιάς!
Κάθε χρόνο με περιμένει η κυρία Βαγγελίτσα. Ξέρει ότι μόνο από τα χεράκια της τρώω τα αγαπημένα μου γεμιστά κολοκύθια, γι' αυτό πάντα έχει μια κατσαρόλα γεμάτη με δαύτα όταν φτάνω. «Περίμενε να τα αυγοκόψω και τρώμε», μου λέει, ενώ το τραπέζι είναι ήδη μισοστρωμένο, με φέτα και φρέσκο ψωμί. Ε, φέτος της ζήτησα τη συνταγή!
Υλικά
- 10 τρυφερά κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους (από μποστάνι κατά προτίμηση)
- 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ανάμεικτο ρύζι
- 2 ψιλοκομμένα μέτρια κρεμμύδια
- ½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- 2 ασπράδια αυγών
- άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο
Για το αυγολέμονο:
- 2 κρόκους αυγών
- χυμό από 2 λεμόνια
Κόβουμε τη μία άκρη από τα κολοκυθάκια και υπομονετικά σκάβουμε με ένα μαχαίρι μέχρι να αφαιρέσουμε όλη την ψίχα.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τα ασπράδια, τα μυρωδικά, λίγη από την ψίχα που αφαιρέσαμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα στερεώνουμε όρθια σε μια κατσαρόλα, αφού πριν έχουμε βάλει λίγο λάδι στον πάτο της, για να μη κολλήσουν. Γεμίζουμε με βραστό νερό την κατσαρόλα, μέχρι να καλύπτονται τα κολοκυθάκια περίπου ως τη μέση, και βράζουμε για 45 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Αφού ετοιμαστούν, φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Για ευκολία χτυπάμε στο μπλέντερ τους 2 κρόκους και μετά από λίγο προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια. Αφού γίνουν αφρός, προσθέτουμε σταδιακά ζουμί από την κατσαρόλα - με προσοχή, θέλουμε το αυγολέμονο πηχτό -, για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του μείγματος και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά.
Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, περιχύνουμε με το αυγολέμονο και σερβίρουμε!
* Ο Θωμάς Ζάβιακας είναι φίλος αναγνώστης του bostanistas.gr