Ανεβατά με μυζήθρα, της ευκολίας και της υπομονής
Ένα και μοναδικό μυστικό έχουν τα ανεβατά: όσο καλύτερα φουσκώσει η ζύμη τους, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν. Μπορεί η παραδοσιακή συνταγή για τα κρητικά πιτάκια να απαιτεί προζύμι, όμως γίνονται νόστιμα και με μαγιά. Δοκιμάστε τα, είναι κάτι παραπάνω από εύκολα, μόνο λίγη υπομονή απαιτούν!
Υλικά
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. λάδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 σφηνάκι ρακί
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
- 250 γρ. νωπή μυζήθρα
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- κανέλα
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από το αλεύρι. Διαλύουμε τη μαγιά και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε αλεύρι - τα 500 γρ. είναι σχετικά. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω, όσο μας τραβήξει, ώστε να έχουμε αφράτη και ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος. Είναι πολύ σημαντικό να φουσκώσει σωστά, γιατί από αυτό εξαρτάται πόσο αφράτα θα γίνουν.
Το μείγμα το ετοιμάζουμε βάζοντας τα υλικά και δουλεύοντάς τα με πιρούνι, σε ένα άνετο μπολ.
Παίρνουμε ένα καρυδάκι ζυμαριού στα χέρια και το ανοίγουμε με την παλάμη μας. Αφού το ανοίξουμε, βάζουμε ένα καρυδάκι από το μείγμα μυζήθρας, Τα αραδιάζουμε σε μία ξύλινη αλευρωμένη επιφάνεια και περιμένουμε να ξαναφουσκώσουν.
Σε ένα κατσαρολάκι βαθύ και μικρό βάζουμε μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Βάζουμε μέσα τα ανεβατά μας και χαμηλώνουμε τη φωτιά, έτσι ώστε να ψηθούν σωστά. Γυρνάμε με ένα πιρούνι, για να πάρουν από παντού χρώμα. Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε φτιάχνοντας βουναλάκι σε πιατέλα, με μπόλικο μέλι και κανέλα.
*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.