Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ανεβατά με μυζήθρα, της ευκολίας και της υπομονής

της Εύας Παρακεντάκη Συνταγέςανεβατά, πιτάκια, μυζήθρα, ρακί, κρητικά πιτάκια, κρητική κουζίνα, μαγιά, ζύμη, ζύμωμα, τυροπιτάκια

Ένα και μοναδικό μυστικό έχουν τα ανεβατά: όσο καλύτερα φουσκώσει η ζύμη τους, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν. Μπορεί η παραδοσιακή συνταγή για τα κρητικά πιτάκια να απαιτεί προζύμι, όμως γίνονται νόστιμα και με μαγιά. Δοκιμάστε τα, είναι κάτι παραπάνω από εύκολα, μόνο λίγη υπομονή απαιτούν!

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Υλικά

  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 σφηνάκι ρακί
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση: 

  • 250 γρ. νωπή μυζήθρα
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • κανέλα

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από το αλεύρι. Διαλύουμε τη μαγιά και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε αλεύρι - τα 500 γρ. είναι σχετικά. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω, όσο μας τραβήξει, ώστε να έχουμε αφράτη και ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος. Είναι πολύ σημαντικό να φουσκώσει σωστά, γιατί από αυτό εξαρτάται πόσο αφράτα θα γίνουν.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Το μείγμα το ετοιμάζουμε βάζοντας τα υλικά και δουλεύοντάς τα με πιρούνι, σε ένα άνετο μπολ. 

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Παίρνουμε ένα καρυδάκι ζυμαριού στα χέρια και το ανοίγουμε με την παλάμη μας. Αφού το ανοίξουμε, βάζουμε ένα καρυδάκι από το μείγμα μυζήθρας, Τα αραδιάζουμε σε μία ξύλινη αλευρωμένη επιφάνεια και περιμένουμε να ξαναφουσκώσουν.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Σε ένα κατσαρολάκι βαθύ και μικρό βάζουμε μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Βάζουμε μέσα τα ανεβατά μας και χαμηλώνουμε τη φωτιά, έτσι ώστε να ψηθούν σωστά. Γυρνάμε με ένα πιρούνι, για να πάρουν από παντού χρώμα. Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε φτιάχνοντας βουναλάκι σε πιατέλα, με μπόλικο μέλι και κανέλα.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'