Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Λαζάνια με τα νόστιμα της Μάνης μέσω Σικελίας

της Γεωργίας Κουτσούκου Συνταγέςλαζάνια, σύγκλινο, λουκάνικο, μελιτζάνες, σάλτσα μελιτζάνας, Μάνη, χειροποίητα ζυμαρικά, ντομάτες, λαζάνια με σύγκλινο και λουκάνικο, εύκολη συνταγή

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Στις διακοπές μου, μού αρέσει να γυρνάω σε μέρη γνώριμα θεωρώντας τα άγνωστα. Ξαναήρθα στη Μάνη. Πάντα με τραβάει λόγω καταγωγής. Πολυπρόσωπη, λιτή, γευστική, αρωματική, γεμάτη σφάκα (φασκόμηλο) ολούθε. Σε απόλυτη αρμονία με την παράδοση.

Χωρίζεται σε δύο μέρη. Στην Προσηλιακή και την Αποσκιερή. Προσηλιακή για την πλευρά που πρώτη παίρνει το φως της Ανατολής του ηλίου, δηλαδή για τη Λακωνία, ενώ Αποσκιερή γιατί γεμίζει χρώματα ψέλνοντας το «Φως Ιλαρόν» τελειώνοντας η ημέρα, δηλαδή μιλάμε για τη μεσσηνιακή Μάνη. Η μαγειρική του τόπου λιτή, μιας και το μάτι τρέφεται ολημερίς.

Σύγκλινο («παστό» το λέμε εμείς εδώ), λουκάνικο με πορτοκάλι, λούπινα, κουκιά, φακές. Ψάρι πολύ, πουλερικά και βεβαίως κηνύγι. Όλη η μαγειρική με σήμα το ελαιόλαδο και το αλάτι της Μάνης. Τόπος κατατρεγμού των κηνυγημένων, Σικελοί ήρθαν και Κρητικοί επίσης. Οι Τούρκοι δεν... Μάχες για την ελευθερία με σπινθηροβόλα σπαθιά, με μάτια άγρυπνα και μυαλά σε εγρήγορση. Βεντέτες ατελείωτων ετών για δυο όμορφα μάτια. Βροντές και αστραπές μέσα στη νύχτα από κάθε λογής καταιγίδα. Το πρωί νηνεμία. Ο ήλιος ο ηλιάτορας αστραφτερός, λαμπερός αποζημιώνει τους πάντες και προδιαθέτει για ωραίο γεύμα στο τραπέζι εκεί, κάτω από την καρυδιά.

Γεύμα με χρώματα της Μάνης. Λαζάνια δια χειρός Μαράκης (Λα μαμα), σύγκλινο και λουκάνικο από οικογενειακή επιχείρηση, ντομάτα φρέσκια και άνυδρη, αλάτι από τα βράχια. Σίγουρα οι πρόγονοί μου θα ήταν Σικελοί, μιας και θα σας δώσω μια συνταγή με επιρροές απο την Σικελία. Θα φτιάξουμε σύγκλινο και λουκάνικο με σάλτσα μελιτζάνας και λαζάνια.

photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου
photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου

Υλικά:

  • 1 πακέτο λαζάνια (μακριές χυλοπίτες)
  • σύγκλινο
  • λουκάνικο με πορτοκάλι
  • 4-5 ντομάτες τριμμένες
  • 4-5 μελιτζάνες
  • 2 πιπεριές για χρώμα
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • αλάτι Μάνης (βάλτε ημίχονδρο)
  • πιπέρι
  • 1 μικρό ποτήρι κρασί
  • σφέλλα τριμμένη (τυρί ημίσκληρο και αλμυρό - αν δεν βρείτε, βάλτε μανουρομυζήθρα)

Εκτέλεση:

Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε κύβους και τις τηγανίζουμε ελαφρώς. Κόβουμε σε κύβους τις πιπεριές. Παίρνουμε ένα μεγάλο σκεύος. Σε ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τις πιπεριές και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Ανοίγουμε το λουκάνικο και βγάζουμε τη γέμιση, που την ψιλοκόβουμε όπως και το παστό. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τη ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσει. Βγάζουμε σε αλατισμένο νερό τα λαζάνια για 4 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά χωρίς να σουρώσουμε.

Καθώς σιγοβράζει η σάλτσα, παίρνουμε λαζάνια με ένα μεγάλο πηρούνι και ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου μας τελειώσουν τα λαζάνια από την κατσαρόλα. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τριμμένη σφέλλα.

photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου
photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου

Μακαρονάδα απλή και απέριττη, γεμάτη ιστορία και μύθους μοναδικούς. Ταξίδι στη γεύση, ταξίδι στη Μάνη, με μουσικές απο τη θάλασσα και εικόνες ανεξίτηλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'