Κέικ έτοιμο μέχρι να πεις «καρότο»
Το αγαπημένο μου κέικ καρότου, από τότε που δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη η συνταγή. Από τότε που τα καρότα τα αγοράζαμε μόνο για σαλάτα και δεν περνούσε από το μυαλό μας να τα βάλουμε σε κέικ. Τώρα πια, τα γλυκά κέικ λαχανικών έχουν μπει στη ζωή μας και δεν τα θεωρούμε παράξενα. Όπως ακριβώς είναι είναι το κέικ σοκολάτας με πράσινο κολοκυθάκι, αλλά και αυτό με παντζάρι. Γενικώς τα κέικ λαχανικών είναι πολύ ζουμερά και δεν στεγνώνουν, λόγω των υγρών που περιέχουν τα λαχανικά.
Αυτή η συνταγή είναι η πιο εύκολη που γνωρίζω, χωρίς χτύπημα, αλλά μονάχα με ανακάτεμα των υλικών. Ταυτόχρονα είναι και μια απ' τις πιο νόστιμες!
Κέικ καρότου (πανεύκολο)
Υλικά:
- 2½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 φλιτζάνια τσαγιού καρότο τριμμένο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή
- 1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
- ½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- 2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα (κοφτά)
- ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 4 αυγά
Διαδικασία:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός. Αρκεί ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε τον χυλό του κέικ σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 40-45 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι να δούμε αν ψήθηκε. Αν το μαχαίρι βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης, τότε το κεικ μας είναι έτοιμο. Το αφήνουμε λίγο στη φόρμα να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άχνη.
Καλή επιτυχία!
* Θυμηθείτε επίσης να ρίξετε μια ματιά στο πολύ νόστιμο, νηστήσιμο και υγιεινό κέικ καρότου χωρίς αυγά που είχα φτιάξει παλιότερα!
* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.