Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα ιταλικά: μηλόπιτα με τον τρόπο του maestro

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςμηλόπιτα, εύκολη μηλόπιτα, torta montata, Luca Montersino, σπιτική μηλόπιτα, αφράτη μηλόπιτα, αντικολλητικό μείγμα για ψήσιμο

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Μάλλον έχω μία εμμονή με τις μηλόπιτες, δεν ξέρω πόσες διαφορετικές συνταγές έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα.

Όταν όμως είδα τη συνταγή του Μοντερσίνο, στο βιβλίο του Croissant e Biscotti, δεν υπήρχε περίπτωση να μη την δοκιμάσω και αυτήν! 

Η συνταγή στο βιβλίο είναι για μικρά μηλοπιτάκια σαν μάφιν, αλλά επειδή δεν ήθελα να λερώσω τόσα σκεύη, τελικά έκανα μια μεγάλη μηλόπιτα. Τι το διαφορετικό έχει αυτή η μηλόπιτα;

Εχει μια απίθανη βάση κέικ, αφράτη και βουτυράτη, εξ ου και η ονομασία "torta montata" που της έδωσε ο Μοντερσίνο, καθώς θυμίζει τα βουτυράτα μπισκοτάκια που λιώνουν στο στόμα.

Εκτός από τη μετατροπή από κεκάκια σε κέικ, μία ακόμη μικρή δική μου παρέμβαση ήταν και το πασπάλισμα με λίγη ζάχαρη και τριμμένα φουντούκια, καθώς η αρχική συνταγή του maestro είναι πιο λιτή. 

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Για 8 άτομα

Υλικά:

  • 250 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 gr ζάχαρη άχνη
  • 80 gr κρόκοι αυγών (4 μεγάλα αυγά)
  • 160 gr ασπράδια αυγών (4 μεγάλα αυγά)
  • 250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 gr baking powder
  • 15 gr ρούμι
  • 2 gr ξύσμα από λεμόνι
  • 1 κ. γλ. καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 gr μήλα
  • καστανή ζάχαρη demerara
  • 2 κ.σ. τριμμένα φουντούκια

Προετοιμασία:

Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε κυβάκια. Ραντίστε τα με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσει. Ενσωματώστε σταδιακά τους κρόκους των αυγών, το εκχύλισμα της βανίλας και το ρούμι. Προσθέστε το αλεύρι κοσκινιμένο με το baking και το ξύσμα από το λεμόνι. Ενσωματώστε σταδιακά και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με μια μαρίζ και με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω.

Αλείψτε με το αντικολλητικό μείγμα* μία στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνειά του. Σκορπίστε από επάνω τα κομματάκια των μήλων, πασπαλίστε με τα τριμμένα φουντούκια και την καστανή ζάχαρη. Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Πριν την βγάλετε από τον φούρνο, κάντε το τέστ της οδοντογλυφίδας.

Βγάλτε τη μηλόπιτα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει. Μπορείτε να σερβίρετε με μία μπάλα παγωτό κρέμα.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Σημείωση

Αντικολλητικό μείγμα: Χτυπάμε στο μπλέντερ 50γρ αγελαδινό βούτυρο με 120γρ ηλιέλαιο και 70γρ αλεύρι μέχρι να γίνουν σαν κρέμα και το φυλάμε ψυγείο σε γυάλινο βαζάκι 50γρ. Διατηρείται για μήνες. Όταν το βγάζουμε είναι παγωμένο γι’ αυτό το αφήνουμε 5 λεπτά να ξαναγίνει κρεμώδες πριν αλείψουμε τη φόρμα

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'