Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τυροπιτάκια κουρού, πολύσπορα κι εθιστικά

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςτυροπιτάκια, τυροπιτάκια κουρού, τυροπιτάκια κουρού εύκολα, εύκολα τυροπιτάκια, σπιτικά τυροπιτάκια

Ο φούρνος της γειτονιάς μου φτιάχνει τα πιο θεϊκά πολύσπορα τυροπιτάκια με αλεύρι ολικής. Τρως ένα και πας στον παράδεισο! Για μερικά λεπτά μεταφέρεσαι μέσα σε διαφημιστικό σποτ, όπου με κλειστά μάτια απολαμβάνεις το τυροπιτάκι κάτω από μια αιωνόβια ελιά σ' έναν λόφο που βόσκουν πρόβατα. Αμέσως μετά περνάει το μηχανάκι έξω από τον φούρνο, που τρέχει στον κεντρικό δρόμο με διακόσια, και παραλίγο να γίνεις χαλκομανία εσύ και η φαντασίωσή σου, με σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο όντως να πας στον παράδεισο.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Λίγα χρόνια τώρα που τα έχω ανακαλύψει έχω εθιστεί σε αυτά και δεν θέλω να περνάω ούτε απ' έξω απ' τον φούρνο μπας και παρασυρθώ, μπω μέσα και γίνει της κακομοίρας. Κι επειδή ποτέ δεν στέκομαι σε ένα ή δύο, αλλά το λιγότερο σ' ένα γεμάτο σακουλάκι, προτιμώ να μη φάω καθόλου από το να περιοριστώ στα λίγα.

Η ιδέα αυτή του πολύσπορου με έκανε να μπω στον πειρασμό να φτιάξω τα δικά μου. Έψαξα λίγο σε σχετικές συνταγές και κατέληξα τελικά σε μια παραλλαγμένη σύνθεση δύο συνταγών που ήδη υπάρχουν στο μπλογκ. Έτσι δημιουργήθηκαν αυτά τα μικρά, στρογγυλά τυροπιτάκια της μιάμισης μπουκιάς το καθένα. Μοιάζουν πολύ με αυτά του φούρνου και τα κοντράρουν στα ίσια! Ασε που δεν κινδυνεύω πια να με χτυπήσει και μηχανάκι...

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Κατά καιρούς έχω πειραματιστεί με διάφορες συνταγές, μερικές από τις οποίες έχουν πάει στα αζήτητα. Μακάρι, δηλαδή, να ήταν πάντα η επιτυχία εξασφαλισμένη, αλλά αυτό είναι ουτοπικό. Υπάρχουν όμως και αυτά τα πειράματα, που η επιτυχία τους είναι πάνω από τις προσδοκίες μου. Τόσο δα μικρούτσικα θαυματάκια γεύσης που καταγράφονται με τα ομορφότερά μου -λέμε τώρα- γράμματα στο τετράδιο των συνταγών!

Πολύσπορα τυροπιτάκα κουρού
(βγαίνουν περίπου 27 τυροπιτάκια)

Υλικά για τη ζύμη:

  • 2 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσπορο
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορο
  • 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο
  • 500 γραμμάρια αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γραμμάρια γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
  • 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

  • 350 γραμμάρια γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • 150 γραμμάρια φέτα μαλακή τριμμένη
  • 8 τρίγωνα τυράκια (La vache qui rit)

Επιπλέον υλικά για την επάλειψη:

  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας γάλα
  • λίγο παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα στο ταψί πριν το ψήσιμο

Μέθοδος:

Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη γραβιέρα, την τριμμένη φέτα και τα τρίγωνα τυράκια. Με ένα πιρούνι κατά προτίμηση ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν τα τρίγωνα τυράκια και να δημιουργηθεί μια αρκετά σταθερή γέμιση. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες περίπου, να σκληρύνει η γέμιση, έτσι ώστε να πλάθεται σε μπαλάκια.

Φτιάχνουμε τη ζύμη:

Στο μούλτι βάζουμε τον κολοκυθόσπορο, τον ηλιόσπορο και τον λιναρόσπορο. Αλέθουμε λίγο τους σπόρους έτσι ώστε να σπάσουν αλλά να μην τριφτούν πάρα πολύ. Θέλουμε να τους καταλαβαίνουμε στη γεύση.

Παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το αλεύρι ολικής, τους σπασμένους σπόρους, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το γιαούρτι, το αλάτι και το αυγό. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία σταθερή ζύμη που να μην κολλάει. Καλύπτουμε με μεμβράνη το μπολ και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο.

Μετά το δίωρο βγάζουμε από το ψυγείο το μπολ με τα ανακατεμένα τυριά, αφού πλέον έχουν ήδη σταθεροποιηθεί. Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε μέρος από το μίγμα και το πλάθουμε με τις παλάμες μας σε στρογγυλό μπαλάκι. Πρέπει να είναι μικρό, στο μέγεθος κερασιού περίπου. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλη την ποσότητα των ανακατεμένων τυριών και τοποθετούμε τα τυρομπαλάκια σε μια πιατέλα.

Μόλις τελειώσουμε, παίρνουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Κόβουμε ένα κομμάτι από το ζυμάρι σε μέγεθος καρυδιού. Κατόπιν το ανοίγουμε στις παλάμες μας σε έναν μικρό δίσκο. Βάζουμε στο κέντρο του ένα τυρομπαλάκι.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Αρχίζουμε με τα δάχτυλά μας να κλείνουμε μέσα στη ζύμη το τυρομπαλάκι και κατόπιν πλάθουμε πάλι το ζυμαράκι που πλέον έχει μέσα του το μπαλάκι τυριού, σαν να πλάθουμε κεφτεδάκι. Αυτό γίνεται για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η ζύμη έχει κλείσει καλά απ' όλες τις πλευρές της, ώστε να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο. Δεν πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα!

Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη που έχουμε στη διάθεσή μας.

* Τυρομπαλάκια θα περισσέψουν σίγουρα. Για τον λόγο αυτό κοιτάξτε στο τέλος της συνταγής, ώστε να δείτε μερικούς τρόπους να τα αξιοποιήσετε.

Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ένα (ή περισσότερα) ταψιά, που έχουμε προηγουμένως στρώσει με λαδόκολλα. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν λίγο. Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάμε ένα αυγό με μια κουταλιά της σούπας γάλα. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα τυροπιτάκια πολύ καλά σε όλη την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.

Στο στάδιο αυτό μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη σκεπάζοντας το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Για να τα ψήσουμε ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο στους 220-250 βαθμούς. Τα ψήνουμε στο τέρμα του φούρνου για 15 ή το πολύ 20 λεπτά, σε φούρνο με αέρα. Αυτό γίνεται για να μην ανοίξουν και χυθεί η γέμιση απ' έξω. Με την υψηλή θερμοκρασία του φούρνου τα τυροπιτάκια θωρακίζονται και έτσι δεν σκάνε γρήγορα ώστε να χυθεί η γέμισή τους.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Μόλις περάσουν τα 15-20 λεπτά, θα δούμε ότι μερικά θα αρχίσουν να ανοίγουν απ' έξω, δηλαδή να σκάνε στην επιφάνειά τους. Τότε είναι έτοιμα να βγουν από τον φούρνο.

Tips:

  • Για τη συνταγή αυτή χρησιμοποιώ φέτα μαλακή «Ήπειρος». Και αυτό γιατί είναι αρκετά κρεμώδης και έτσι πετυχαίνω μια ωραία γέμιση που μπορώ εύκολα να την πλάσω σε μπαλάκια.
  • Με τη δοσολογία των υλικών βγαίνουν 27 τυροπιτάκια. Όμως περισσεύουν και 15 περίπου τυρομπαλάκια. Αυτά μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ως εξής. Μπορούμε να τα ρολάρουμε σε παπαρουνόσπορο, σε σουσάμι, σε πάπρικα, σε ψιλοκομμένο μαϊντανό ή οτιδήποτε άλλο υλικό σκεφτούμε που μας αρέσει και να τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα με μεζεδάκια για τσίπουρο ή κρασί. Επιπλέον μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη και να τα χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη στιγμή σαν γέμιση για τυροπιτάκια με ζυμάρι που θα μας περισσέψει από άλλη συνταγή. Τέλος, μπορούμε να τα ενσωματώσουμε σε γέμιση για τυρόπιτα που θα φτιάξουμε ή ακόμα και να τα τυλίξουμε σε στρογγυλά φύλλα σφολιάτας και να κάνουμε πάλι τυροπιτάκια.
  • Αν καταψύξουμε τα τυροπιτάκια άψητα και θελήσουμε να τα ψήσουμε μετά από καιρό, δεν χρειάζεται να τα αποψύξουμε. Τα ψήνουμε κατευθείαν από την κατάψυξη ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες.
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'