Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γιουβέτσι στην κατσαρόλα και όλοι χορταίνουν

της Εύας Παρακεντάκη Συνταγέςμοσχάρι, γιουβέτσι, γιουβέτσι με μοσχάρι, γιουβέτσι στην κατσαρόλα, εύκολο γιουβέτσι, κρητικά τυριά

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Για εκείνες τις φορές που θέλουμε να χορτάσουμε κάμποσους χωρίς πολλά - πολλά και φασαρίες, το γιουβέτσι έρχεται πρώτο στη λίστα.

Ο καιρός κυρώνει σιγά-σιγά, οπότε σηκώνει ένα ζεστό φαγάκι - όχι στο ταψί, ακόμα πιο εύκολο: Στην κατσαρόλα, με μοσχάρι και τριών λογιών τυριά.

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι σπάλα
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (περασμένες σε μπλέντερ)
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • ζωμό μοσχαριού
  • 1 πακέτο κριθαράκι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το μείγμα τυριών:

  • 50 γρ. ξινομυζήθρα
  • 150 γρ. γραβιέρα
  • 50 γρ. κεφαλοτύρι

Πώς το φτιάχνουμε;

Τσιγαρίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, αφού πάρει χρώμα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά μέσα στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε τα μπαχάρια και σβήνουμε με το κρασί.

Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνουμε το ντοματάκι, το οποίο το έχουμε περάσει πρώτα απο μπλέντερ και όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το μισό λίτρο ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί εντελώς, περίπου 1 ώρα. Όποτε χρειαστεί, συμπληρώνουμε ζωμό.

Όταν είναι έτοιμο το κρέας, αλατίζουμε και ρίχνουμε το κριθαράκι. Κάθε πακέτο κριθαράκι παίρνει περίπου άλλα τρία τέσσερα φλυτζάνια ζωμό, τον οποίο το προσθέτουμε σιγά - σιγά, όσο πίνει το ζουμάκι το κριθαράκι προσθέτουμε ζωμό μέχρι να είναι έτοιμο. Βάζουμε το βούτυρο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα πανί. Αφήνουμε να μπομπάνει.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Ετοιμάζουμε το μείγμα τυριών σε ένα μπολ. Λιώνουμε με πιρούνι την ξινομυζήθρα, τη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι.

Σερβίρουμε al dente αλλά ζουμερό και πασπαλίζουμε με το μείγμα τυριών.

*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'