Κέικ πορτοκάλι-αμύγδαλο: ας αρχίσουν οι χοροί
Τα πορτοκάλια, αν ο Ηρακλής δεν είχε ταξιδέψει ως τα πέρατα της Γης για τα επονομαζόμενα «μήλα των Εσπερίδων», θα μας ήταν άγνωστα. Τα δέντρα με τα χρυσά μήλα φύτρωναν στον κήπο των θεών, καθότι αποτελούσαν το πολυτιμότερο δώρο της θεάς Γης προς την Ήρα, όταν έγιναν οι γάμοι της με τον Δία.
Τα χρυσά μήλα τα φυλούσαν οι κόρες της νύχτας, οι Εσπερίδες, αλλά έμπαιναν σε πειρασμό και έκοβαν τα ευωδιαστά φρούτα. Η θεά Ήρα θύμωσε και έβαλε ακοίμητο φρουρό των πολύτιμων φρούτων ένα εκατοντακέφαλο φίδι, τον Λάδωνα. Μετά από πολλές περιπέτειες, ο Ηρακλής έφτασε στον Καύκασο και πήγε στον τιτάνα Άτλαντα, να τον βοηθήσει να κλέψουν τα μήλα των Εσπερίδων. Έτσι κράτησε στους ώμους του τις κολώνες του ουρανού, αντικαθιστώντας τον Άτλαντα, και εκείνος μαζί με τις Εσπερίδες έδωσαν γλυκό λήθαργου στον Λάδωνα και έκλεψαν τα χρυσά μήλα. Ο Άτλαντας τα παρέδωσε στον Ηρακλή, εκείνος τον ξεγέλασε και του έδωσε πάλι τις κολώνες του Ουρανού και πήγε τα μήλα των Εσπερίδων στον βασιλιά της Τίρυνθας, Ευρυσθέα. Εκείνος τελικά φοβήθηκε το μένος της Αθηνάς και επέστρεψε τα χρυσά μήλα στον κήπο των θεών. Αυτός ήταν και ο ενδέκατος άθλος του Ηρακλή.
Έπος γεμάτο περιπέτεια για το πολύτιμο φρούτο, το πορτοκάλι. Από τις Εσπερίδες ονομάστηκαν εσπεριδοειδή η πορτοκαλιά, η λεμονιά, η μανταρινιά, η νερατζιά, η κιτριά, η φράπα, το μοσχολέμονο, το περγαμόντο, το κουμ κουάτ (ιαπωνικό πορτοκάλι), το γκρέιπφρουτ. Το πιο δημοφιλές όλων είναι το πορτοκάλι. Καλλιεργείται σε όλον τον κόσμο, σε θερμές και υγρές περιοχές. Με άρωμα ευωδιαστό και γεύση απερίγραπτη, παράλληλα με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Ένα πορτοκάλι μας προμηθεύει με σχεδόν 100% της συνιστώμενης ημερισίως προσληψης σε βιταμίνη C. Αποτελεί εξαιρετική πηγή αμινοξέων, βήτα -καροτένιου, φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδάργυρου. Περιέχει πάνω από 170 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά και πάνω από 60 φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και ισχυρές ανγιοξειδωτικές ιδιότητες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 160 ποικιλίες πορτοκαλιάς. Οι πιο σημαντικές είναι η Βαλέντσια, η Χίου, Άρτας, Λακωνίας, σαγκουΐνι (αιματόσαρκο). Η πιο διαδεδομένη ποικιλία είναι η Μέρλιν, που πήρε το όνομά της από τον 'αγγλο βοτανολόγο Σίδνεϋ Μέρλιν. Η Μέρλιν καλλιεργήθηκε συστηματικά και εμπορικά για πρώτη φορά στην Κέρκυρα.
Φρούτο ευωδιαστό, όμορφο, ζουμερό, που σε προδιαθέτει για ενέργεια και ζωντάνια, ενώ παράλληλα με το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα του σου βάζει ιδέες για γαστρονομικές απολαύσεις. Οι χρήσεις του στην παγκόσμια γαστρονομία δε, μοναδικές και αμέτρητες. Γλυκές και αλμυρές συνταγές με βάση το πορτοκάλι κατακλύζουν τον χώρο της γεύσης. Πορτκαλόπιτα, κουλουράκια του πορτοκαλιού, γλυκά του κουταλιού, σοκολάτες, λικέρ και πόσα άλλα. Παστό (σύγλινο Μάνης) βρασμένο με πορτοκάλι, λουκάνικα, σάλτσες...
Γιορτές πλησιάζουν, πορτοκάλι και γαρύφαλο τις φέρνουν. Φρούτο καθημερινό αλλά και ιδιαίτερα γιορτινό, κλασσικό και εικογραφημένο για όμορφη και γεμάτη αρώματα ζωή. Ξεκινώντας, λοιπόν, τα προεόρτια για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σας παρουσιάζω ένα κέικ αμυγδάλου με πορτοκάλι ώστε να «αρχίσουν οι χοροί».
Κέικ αμυγδάλου με πορτοκάλι
- 1 κούπα αλεύρι
- 4 μέτρια πορτοκάλια με αψεγάδιαστη φλούδα
- 4 αυγά
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. αμυγδαλόσκονη
- 1 κουτ. γλυκού baking powder
- ζάχαρη άχνη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και βουτυρώνουμε μια φόρμα
Βάζουμε τα προτοκάλια να βράσουν σκεπασμένα με νερό σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα. Στραγγίζουμε τα πορτοκάλια και αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε σε 4 κομμάτια το καθένα και καθαρίζουμε από τα κουκούτσια. Τα Βάζουμε στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν πουρές.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τον πουρέ πορτοκαλιού, την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι και το baking powder. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για μία ωρα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.