Πορτοκαλόπιτα, η «ξελογιάστρα Κρητικιά»
Γνωρίζω ότι έχουν ματώσει δαχτυλάκια στα πληκτρολόγια γι' αυτή τη συνταγή, αλλά θα μπω στον πειρασμό να γράψω μία πιο... κρητική παραλλαγή, που την κάνω στο σπίτι και ξετρελαίνονται μικροί και μικρότεροι!
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 φακελάκι baking powder (20 γρ.)
- το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- τον χυμό από 2 πορτοκάλια
- 4 αυγά
- 200 γρ μυζήθρα φρέσκια, γλυκιά
Για το σιροπάκι:
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 ξυλαράκι κανέλα
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το αφήνουμε να ξεραθεί για να θρυμματίζεται καλύτερα. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, ξεκινώντας τη διαδικασία, έτσι ώστε να κάψει καλά.
Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ το λάδι, τα αυγά, τη μυζήθρα, τον χυμό και αφού λιώσει εντελώς η μυζήθρα, ρίχνουμε το ξύσμα και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κομματιάζουμε το φύλλο και το αφήνουμε μέσα στο μείγμα, να βραχεί καλά.
Την αδειάζουμε σε ένα πυρέξ και ψήνουμε πάνω-κάτω στις αντιστάσεις για μισή ώρα περίπου. Το γνωστό κόλπο με το μαχαιράκι στο κέικ, για να δούμε αν είναι ψημένη. Η πορτοκαλόπιτα πρέπει να κρυώσει καλά για να την σιροπιάσουμε!
Και τώρα το σιρόπι...
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί γύρω στα 15 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Το ρίχνουμε καυτό πάνω στην κρύα ποροκαλόπιτα και την κόβουμε σε μερίδες εκείνη την ώρα. Λίγη ξεκούραση επιβάλλεται, για να ρουφήξει όλο το σιροπάκι το φύλλο μας.
Δείτε, αν θέλετε, το βίντεο της συνταγής εδώ.
Καλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις!
*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.