Γλυκό μου κάστανο!
Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζετε τη φλούδα των κάστανων γύρω γύρω, ξεκινώντας από την πλατιά τους πλευρά... Αυτός είναι όλος κι όλος ο κόπος του γλυκού! Από εκεί και έπειτα μόνο υπομονή χρειάζεται, να βράζετε για λίγο τα κάστανα, να μένουν υπομονετικά στην κατσαρόλα και πάλι βράσιμο για λίγο. Είναι χρονοβόρο το γλυκό κάστανο, αλλά η γήινη, γεμάτη γεύση του σε αποζημιώνει με το παραπάνω!
Υλικά:
- 1 κιλό κάστανα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 ½ ποτήρι νερό
- τη φλούδα ενός λεμονιού και τον χυμό του
- 1 πρέζα αλάτι
Βράζουμε ελαφρά τα κάστανα σε αρκετό νερό, αφού πρώτα τα χαράξουμε και τα ξεφλουδίσουμε.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και αφού λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα κάστανά μας, τα οποία πρέπει να έχουν κρυώσει προηγουμένως.
Τα βράζουμε για δέκα λεπτά. Μετά βάζουμε τη φλούδα του λεμονιού, κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα κάστανα στο σιρόπι τους για 12 ώρες.
Αφού περάσουν οι ώρες, ξαναβράζουμε τα κάστανα για 10 λεπτά και κλείνουμε πάλι τη φωτιά, τα αφήνουμε μέσα. Περιμένουμε να περάσουν άλλες 8 ώρες, ανάβουμε πάλι τη φωτιά και βράζουμε για τρία λεπτά. Αποσύρουμε τα κάστανα από το σιρόπι, βάζουμε τον χυμό λεμονιού και δένουμε το σιρόπι με βράσιμο.
Επιστρέφουμε τα κάστανα στο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.