Πέντε αστέρια: το πρωί με ξυπνάς με αυγά
Πες το brunch, πες το πρωινό χορταστικό, το ξύπνημα της Κυριακής κάπου γύρω στο μεσημέρι ζητάει καφέδες επαναληπτικούς και αλμυρές, τονωτικές μπουκιές. Εχεις αυγά; Ωραία. Τότε έχεις τα πάντα. Βράσ’ τα, ψήσ’ τα, τηγάνισέ τα – ό,τι και να τους κάνεις παραμένουν η πιο χορταστική ιδέα για το πρωινό. Εχεις και μπέικον; Περίφημα. Ας περιποιηθούμε εαυτούς και αλλήλους λίγο παραπάνω.
Aυγό ψημένο με τις κριτσανιστές άκρες του να μπερδεύονται μέσα σε σπιρτάτη σάλτσα ντομάτας και το τυρί να λιώνει όσο ανακατώνεις με το πηρούνι, κάνοντας τις μπουκιές όλο και πιο αλμυρές, να μη χορταίνεις να βουτάς ψωμί. Τελευταία καθιερώθηκε ως γιατροσόφι μου για να τονωθούν οι κουρασμένοι και να στηλωθούν οι ξενύχτες… Αυγά ψητά σε κόκκινη σάλτσα. Εχεις ψωμί;
«Πατάς» στην απλούστατη ιδέα της ομελέτας και προχωράς σε επιστράτευση ψυγείου: λίγο γιαούρτι, κάποιο αλλαντικό, μπέικον ή λουκάνικο, ετοιμάζεις ζουμερό πρωινό… για φίλημα!
Επιμένω: τα αυγά χωρίς μπέικον είναι μισά. Τα τυλίγω λοιπόν με τις λωρίδες του, γεμίζω μικρές φόρμες, τα ψήνω μέχρι να θυμίζουν τυρένια cupcakes και τρώμε και τα αυγά και τα καλάθια!
Αν έχω λίγη όρεξη παραπάνω, θα συνεχίσω για ομελέτα φουρνιστή που αξιοποιεί όλες τις πρασινάδες του ψυγείου. Κόβεται σε κομμάτια σαν πρόχειρη πίτσα και όση περισωθεί (αν περισωθεί) τρώγεται ευχάριστα ως το βράδυ.
Και αν η πείνα έχει «χτυπήσει κόκκινο», ιδού μια ιδέα για αυγουλένιο πεϊνιρλί εκ του προχείρου. Μπαγκέτες κομμένες στη μέση, γεμισμένες με αυγό, τυρί, μπέικον και ό,τι άλλο τραβήξει η όρεξή μου και υπάρχει στο ψυγείο.
Εκτός της νοστιμιάς, είναι και μεγάλο κόλπο για να μη πετιέται πια το περισσευούμενο μπαγιάτικο ψωμί.