Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σπιτική πραλίνα για πολλές επαναλήψεις

της Εύης Σκούρα Συνταγέςπραλίνα, πραλίνα φουντουκιού, σπιτική πραλίνα φουντουκιού, σπιτική νουτέλα, εύκολη πραλίνα, εύκολη πραλίνα φουντουκιού, σοκολάτα, φουντούκια

Για να κλείσει η εβδομάδα γλυκά και νόστιμα, με υγιεινή σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella) για μικρά και μεγάλα παιδιά! Τώρα αν σας πω πως η περιβόητη nutella, και πριν η Μερέντα, δεν ήταν ποτέ από τις αγαπημένες λιχουδιές, τι θα πείτε; Πιθανότατα να είμαι η μοναδική, αλλά ούτε όσο ήμουν παιδί, ούτε τώρα που μεγάλωσα (λίγο!) δεν ένιωσα αυτήν την ακατανίκητη επιθυμία να αδειάσω το βάζο σαν μερικούς μερικούς... oνόματα δεν λέμε. Τώρα όμως, που έφτιαξα τη δική μου, που ξέρω ότι είναι υγιεινή και δεν περιέχει χίλια δυο πρόσθετα, έχω ξετρελαθεί!

Η σημερινή συνταγή για πραλίνα φουντουκιού είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και το σημαντικότερο, έχει μόλις 4 υλικά και δεν περιέχει ζάχαρη. Είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε! Είναι σοκολατένια, κρεμώδης, απαλή, όσο γλυκιά πρέπει και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με χίλιους δυο τρόπους (εκτός από το να την φάτε με το κουταλάκι...). Μπορείτε για παράδειγμα να την συνδυάσετε με τα σπιτικά μπισκότα digestive, με τις τηγανίτες μπανάνας, με μάφινς όπως αυτά, με φρέσκα φρούτα όπως μπανάνες, μήλα, αχλάδια, φράουλες ή προσθέτοντάς την σε άλλες συνταγές, που θα δούμε και μαζί στο μέλλον.

Ο επεξεργαστής τροφίμων (μούλτι) είναι απαραίτητος για να την υλοποιήσετε.

Υγιεινή, σπιτική πραλίνα φουντουκιού (Nutella)

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Μερίδες: 18 κουταλιές (360 γρ. περίπου)

Υλικά:

  • 250 γρ. φουντούκια
  • 100 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans
  • 20 γρ. κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ½ φλυτζάνι νερό περίπου (ίσως να μη χρειαστεί όλο)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Τοποθετούμε τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα καβουρδίζουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τα εν τω μεταξύ μια-δυο φορές.

*Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα τρίβουμε με τα χέρια μας, ώστε να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους όσο γίνεται. Μεταφέρουμε τα φουντούκια στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν βούτυρο, 5-7 λεπτά περίπου (εξαρτάται από τον επεξεργαστή). Ίσως χρειαστεί να ανοίξετε τον κάδο και να καθαρίσετε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα, ώστε να δουλευτούν καλά τα φουντούκια.

Προσθέτουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο και το μισό περίπου από το νερό και ενεργοποιούμε ξανά το μούλτι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε εάν χρειάζεται. (Ίσως την θέλετε πιο γλυκιά ή πιο αραιή κλπ**)

Μεταφέρουμε την πραλίνα φουντουκιού σε ένα βάζο και φυλάμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες (λέμε τώρα...). Και η σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella) είναι έτοιμη! Καλοφάγωτη!

Σημειώσεις:

* Αν αγοράσετε έτοιμα καβουρδισμένα φουντούκια, καβουρδίστε τα 5-7 λεπτά ίσα-ίσα για να βγάλουν τα έλαια και τα αρώματά τους.
** Έχετε στο νου σας πως όσο την επεξεργαζόμαστε στο μούλτι, η πραλίνα φουντουκιού ζεσταίνεται αρκετά και όσο κρυώνει αργότερα θα σφίξει. Καλό θα είναι να μη την κάνετε πολύ σφιχτή.

[Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'