Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ντόνατς αλμυρά με «παρέα» ελαφρώς πικάντικη

της Εύης Σκούρα Συνταγέςντόνατς, σπιτικά ντόνατς, αλμυρά ντόνατς, ντόνατς στον φούρνο, άλειμμα τυριών, συνταγή για ντόνατς

Αλμυρά ντόνατς με τυρί και μυρωδικά, με πικάντικο άλειμμα. Είναι σούπερ-αλμυρό σνακ από μόνα τους, αλλά το τυρένιο άλειμμα τα συμπληρώνει τέλεια. Είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου να δοκιμάσω ντόνατς, αλλά σκεφτόμουν αυτά τα λαχταριστά γλυκά ντόνατς με το γλάσο και την υπέροχη διακόσμηση. Όμως, έτσι όπως έκανα μια λίστα με πιθανές συνταγές, μου ήρθε και η τρελή σκέψη να δοκιμάσω να τα φτιάξω αλμυρά. Και μετά από 2-3 δοκιμές το πείραμα πέτυχε!

Τα ντόνατς ψητά στον φούρνο γίνονται παιχνιδάκι αν χρησιμοποιήσετε μια φόρμα σιλικόνης. Με τη φόρμα αυτή φτιάχνετε έξι μέτρια ντόνατς και η συνταγή που σας δίνω είναι του δεκάλεπτου. Άντε, και άλλα 3 λεπτά για το άλειμμα!

Αλμυρά ντόνατς με τυρί και μυρωδικά, με πικάντικο άλειμμα δίπλα

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 20-22 λεπτά

Μερίδες: 6 ντόνατς

Υλικά

Για τα ντόνατς:

  • 1 φλυτζάνι + 3 κουταλιές (140 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι baking powder
  • 1 σκάρτη κουταλιά φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλιά μείγμα ξερών μεσογειακών μυρωδικών*
  • ¼ – ½ κουταλάκι αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
  • ¼ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 45 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • ½ φλυτζάνι (45 γρ.) κεφαλλοτύρι τριμμένο ή άλλο σκληρό και με έντονη γεύση τυρί της αρεσκείας σας
  • ½ φλυτζάνι περίπου ξινόγαλα (μπορεί να μη χρειαστεί όλο)

Για το πικάντικο άλειμα:

  • 120 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
  • ½ κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά**
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέστε με τη σειρά το αλεύρι, baking powder, σόδα, μυρωδικά, αυγά, τυρί και λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε. Προσθέστε το ξινόγαλα και ανακατέψτε. Εγώ χρησιμοποίησα ½ φλυτζάνι αλλά καλύτερα προσθέστε το σταδιακά. Θα πρέπει τελικά να έχετε έναν σφιχτό χυλό.

Μοιράστε τον χυλό στην ειδική φόρμα για ντόνατς, είτε χρησιμοποιώντας κορνέ με φαρδιά, ίσια μύτη, ή χρησιμοποιώντας 2 κουταλάκια. Ο πρώτος τρόπος είναι πιο «καθαρός» και γρήγορος. Πασπαλίστε τα ντόνατς με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και ψήστε τα 20-22 λεπτά. Δεν παίρνουν χρώμα εύκολα. Θα βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμα όταν πιέσετε τη ζύμη με το δάχτυλό σας και αυτή επανέλθει.

Σε ένα μπωλάκι λιώστε το τυρί κρέμα με ένα πηρούνι. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.

Σημειώσεις:

  • Το μείγμα βοτάνων και μυρωδικών που χρησιμοποίησα περιέχει τα εξής: ανθό αλατιού, κόλιαντρο, σουσάμι, λιναρόσπορο, θυμάρι, δύοσμο, ρίγανη, άνηθο, μαραθόσπορο, μαύρο πιπέρι, ροζ πιπέρι, πιπερόριζα, δεντρολίβανο, κάρδαμο. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντίστοιχο.
  • Το μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά που χρησιμοποίησα είναι από αυτά που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο και περιέχει μαύρο πιπέρι, κρεμμύδι, αλάτι, σπόρους μουστάρδας, τσίλι, κύμινο, ρίγανη, σκόρδο, τζίντζερ.

*Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'