Μπισκότα με το άλλο μισό της σοκολάτας
Θέλει και ρώτημα ποιο είναι το έτερον της ήμισυ; Πορτοκάλι, το δίχως άλλο. Από τις orangettes που γίνονται με τις φλούδες του φρούτου, μέχρι τα κέικ που τα συνδυάζουν άψογα, τις πορτοκαλόπιτες με γλάσο σοκολάτας και πόσα ακόμα... Τις προάλλες έπεσα πάνω σε τούτη την απλή αλλά μεγαλειώδη ιδέα: μπισκότα πορτοκαλιού, βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα μέχρι τη μέση, στολισμένα (ή και όχι) με ξηρούς καρπούς λίγο πριν στεγνώσουν.
Ό,τι πρέπει για τον καφέ, παίρνεις και κάμποσα για μασούλημα στο γραφείο, τα τιμάς και το βράδυ αντί επιδόρπιου. Ολημερίς και ολοχρονίς, με λίγα λόγια.
Για περίπου 50 μπισκοτάκια (2 ταψιά):
- 3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1 φλιτζ. ζάχαρη λευκή ή καστανή
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες σε σκόνη
- 2 αυγά
- 1 μυτιά αλάτι
- το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- ½ φλιτζ. φρέσκο βούτυρο τύπου Κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη σοκολάτα:
- 500 γραμμ. κουβερτούρα
Βγάζουμε στον πάγκο σε ετοιμότητα δύο μεσαία μπολ και χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Στο ένα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το μαλακωμένο βούτυρο και τα χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός μέχρι να ενωθούν. Στο διπλανό ρίχνουμε τα ασπράδια και, αφού τα ανακατέψουμε κάμποσο και αφρατέψουν μέχρι να σχηματιστεί μαρέγκα, προσθέτουμε και τους κρόκους. Ένα λεπτό μετά ενώνουμε τα δύο μίγματα σε ένα μπολ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και σταδιακά ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και το κοσκινισμένο αλεύρι. Στο τέλος αλάτι και βανίλια.
Αφού το μίξερ κάνει τη δύσκολη δουλειά, το αφήνουμε στην άκρη και ζυμώνουμε και με το χέρι για να βεβαιωθούμε πως τα υλικά έχουν ενσωματωθεί. Βάζουμε το μπολ όπως έχει για 15 με 20 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει η ζύμη.
Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και απλώνουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή με τα χέρια μας, ώσπου να φτάσει σε πάχος το μισό εκατοστό. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε μία σχάρα ή ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Με κουπ-πατ ή με ένα φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ σχηματίζουμε στη ζύμη τα μπισκότα πριν τα απλώσουμε στη λαδόκολα. Με αυτά τα υλικά προκύπτουν περίπου 50 μπισκότα, που σημαίνει πως θα χρειαστούν δύο φουρνιές για να ψηθούν.
Φουρνίζουμε, λοιπόν, στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 15 με 20 λεπτά, μέχρι τα μπισκότα να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τουλάχιστον για 20 λεπτά.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, που έχει στερεωθεί πάνω σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (το γνωστό μας μπεν μαρί). Μόλις είναι πια ρευστή, την μεταφέρουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι με μεγάλο άνοιγμα, που να επιτρέπει τις «βουτιές» των μπισκότων. Στρώνουμε μία σχάρα με λαδόκολλα και ξεκινάμε να βουτάμε τα μπισκότα ως τη μέση. Στη συνέχεια τα απλώνουμε εκεί μέχρι να σταθεροποιηθεί και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο καρύδι ή αμύγδαλο. Απαξ και κρυώσουν και η σοκολάτα σφίξει, διατηρούνται μια χαρά σε αεροστεγές δοχείο για περίπου μία εβδομάδα.
(Αν φυσικά δεν φαγωθούν όλα την ίδια ημέρα...)
* Η Αμάτα Σκουλούδη είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr