Πες το κι έγινε: τηγανόπιτες ή κουταλίτες
Την ώρα που όλη η οικογένεια είναι μαζεμένη στο σαλόνι, τι πιο ευχάριστο να φτιάξεις το πιο γρήγορο γλυκό της Κρήτης. Με μέλι ή με πετιμέζι, μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει πολλές γενιές. Όλες τις ώρες της ημέρας, οι κουταλίτες είναι μια γλυκιά περιπλάνηση στη φιλοσοφία των απλών μεν αλλά πεντανόστιμων συνταγών του τόπου μας!
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- τον χυµό ενός πορτοκαλιού
- ½ κουταλάκι αλάτι
- λίγο νερό
- πετιµέζι ή μέλι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισµα
Εκτέλεση:
Σε µια λεκάνη χτυπάµε το λάδι, το αλάτι και τον χυµό του πορτοκαλιού. Προσθέτουµε το αλεύρι και ζεστό νερό µέχρι να γίνει µια ζύµη πολύ απαλή, αφράτη και µαλακή.
Ανοίγουµε στα χέρια μας λεπτά φυλλαράκια, τα οποία τα τηγανίζουµε σε καυτό ελαιόλαδο µέχρι να ροδίσουν.
Τα σερβίρουµε περιχυµένα µε πετιµέζι και πασπαλισµένα µε κανέλα ή με μέλι και βάζουμε και καρύδια!
*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.