Κέφαλος επί τρία: φιλέτο, κοιλιά τηγανητή, αυγά μαγιονέζα
Ο κέφαλος, που πρωταγωνιστεί στη σημερινή συνταγή, είναι ένα υπέροχο ψάρι. Ανάμεσα στα άλλα, αν είσαι τυχερός θα βρεις θηλυκό κέφαλο και δη αυγωμένο, την περίφημη μπάφα. Από την μπάφα γίνεται το αυγοτάραχο.
Η τύχη με βοήθησε και ο καλός ψαράς μου είχε δύο μπάφες ολόφρεσκες.
Φιλετάρισα το ψάρι και έκοψα την κοιλιά αφήνοντας τα κόκκαλα επάνω, ώστε να μπορέσει να τηγανιστεί.
Τα αυγά τα έβαλα σε ένα μίγμα με χοντρό αλάτι, ξύσμα φλούδας λεμονιού και μαύρο πιπέρι. Μετά από δύο ώρες έβγαλα από το μίγμα δύο κουταλιές της σούπας αυγά και έφτιαξα μαγιονέζα.
Το φιλέτο το σωτάρισα σε ελαιόλαδο, δύο λεπτά από τη μεριά με την πέτσα και ένα λεπτό από την άλλη μεριά. Κοιτάξτε το υπέροχο τόξο που σχηματίζεται με το σωτάρισμα! Δεν είναι όμως το τόξο που προσδίδει στο φιλέτο την μοναδική του γεύση. Είναι το απολύτως ελάχιστο αναγκαίο ψήσιμο που αποδίδει τα μέγιστα, αφού τα αρώματα από την σάρκα του ψαριού είναι μοναδικά, ενώ η πέτσα γίνεται εξαιρετικός μεζές.
Την κοιλιά την αλεύρωσα και την εμβάπτισα σε κουρκούτι με ασπράδια αυγών και αλεύρι.
Όμως η ασυναγώνιστη πρωταγωνίστρια στο τριπλό αυτό πιάτο είναι η μαγιονέζα. Αν προσέξετε, θα δείτε τα μικρούλικα αυγά του ψαριού ολούθε μέσα στη μαγιονέζα. Γευστικά είναι ένα αριστούργημα, μια από τις εξαίσιες γεύσεις στον κόσμο ετούτο. Και κοσμεί το πιάτο εξαιρετικά, αφού προσθέτει γεύση και στο φιλέτο και στην κοιλιά.
Απολαύστε με ένα λευκό κρασί της αρεσκείας σας.
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι δημιουργός του μπλογκ ΕΥΩΧΙΑ