Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γιορτάζω, γιορτάζει: τάρτα αμυγδάλου με καραμελωμένες φράουλες

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςγενέθλια, τάρτα αμυγδάλου, τάρτα με φράουλες, καραμελωμένες φράουλες, εύκολη τάρτα

Μπούκλες με δυο στεκάκια φραουλίτσες, καλοχτενισμένη, αστραφτερή, με μάτια γεμάτα αψάδα λαμπυρίζουσας θάλασσας, δίπλα μου ο ψηλός με μάτια πιο μπλε από τα δικά μου, ήρεμος όμορφος, προστάτης μου. Εγώ και ο αδερφός μου, μπροστά σε δυο τούρτες αμυγδάλου και όλα τα φιλαράκια σκόρπια γύρω - γύρω στο σαλόνι. Εκείνος γιορτή, εγώ γενέθλια, μέσα στον Μάρτιο και οι δυο.

chirag_jog/Flickr
chirag_jog/Flickr

Εικόνα που κάθε χρόνο τέτοια μέρα, την ημέρα των γενεθλίων μου, την αναβιώνω, συγκινούμαι, χαίρομαι και την ξαναζώ. Κάνω γιορτή, καλώ φίλους, θέλω να ακούσω το τραγούδι μου, θέλω να λάβω ευχές, θέλω να ζήσω για πάντα. Να σβήσω τα κεράκια με μια δική μου μυστική ευχή, που με τρόπο μαγικό θα πάει σε Εκείνον που θα μου δώσει δύναμη και υγεία.

Οι χαιρετισμοί των γενεθλίων είναι ευχές για καλή τύχη και υγεία. Τα κεράκια στην τούρτα είναι η τιμή και η εκτίμηση των καλεσμένων στο άτομο που γιορτάζει. Τα γενέθλια είναι η γιορτή της μυστηριακής σχέσης που έχει ο καθένας μας με τον Πλάστη, όποιος και αν είναι αυτός. Αυτά που σας λέω είναι στοιχεία από την ιστορία των γενεθλίων, τα οποία με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη.

Τα γενέθλια πρέπει να γιορτάζονται, για να γιορτάζεις τη ζωή σου και να την κοιτάς στα ίσα, με θάρρος και σεβασμό. Είναι η μαγική σχέση που δεσμεύεσαι με εσένα τον ίδιο μέχρι να ξαναφύγεις. Μην τα προσπερνάς τα χρόνια σου χωρίς γιορτή. Σβήσε τα κεράκια με δύναμη και τραγούδα μαζί με τους άλλους «να ζήσω»!

Καλοχτενίζω τα μαλλιά μου, λάμπουν τα μάτια μου, βάζω τα στεκάκια μου, την τούρτα, παρακαλώ! «The party is here!»

Τάρτα αμυγδάλου με φράουλες καραμελωμένες

Υλικά

Για τη βάση:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ. βούτυρο σε κύβους (δηλαδή ελαφρώς μαλακό)
  • 1 κρόκο από ένα μεγάλο αυγό
  • 1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό (με το εμφιαλωμένο νερό οι ζύμες γίνονται καλύτερες)

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ. αμυγδαλόσκονη
  • 125 γρ. βούτυρο λιωμένο - αλλά να έχει κρυώσει
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά και 2 ασπράδια
  • ½ κουτ. γλ. εσάνς πικραμύγδαλο
  • ½ κιλό φράουλες φρέσκες
  • 100 γρ. ζάχαρη (αν αποφασίσεις να τις καραμελώσεις)
  • 2 ξυλάκια βανίλια
  • φρέσκια μέντα

Αναμειγνύω αλεύρι με βούτυρο με τις άκρες των δακτύλων μου, ώστε το μείγμα μου να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Ρίχνω τον κρόκο του αυγού και ανακατεύω απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτω τις 2 κουταλιές της σούπας νερό και ζυμώνω ξανά. Όταν πλέον έχω μια ωραία ζύμη, την τυλίγω με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 40 λεπτά.

Προθερμαίνω τον φούρνο σε αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ανοίγω τη ζύμη και την απλώνω σε ταρτιέρα ή σε ταψί 24άρι. Ψήνω για 10-13 λεπτά και βγάζω από τον φούρνο την τάρτα. Αφήνω να κρυώσει.

Για την κρέμα:

Χτυπάω στο μίξερ ρίχνοντας ένα-ένα τα υλικά με τη σειρά της συνταγής (αμυγδαλόσκονη, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, εσάνς). Όταν ομογενοποιηθούν καλά, αδειάζω την κρέμα στη βάση που έχει πλέον κρυώσει και ψήνω ξανά στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις, για 35-40 λεπτά. Βγάζω από τον φούρνο και αφήνω να κρυώσει.

Καραμελωμένες φράουλες:

Πλένω και κόβω τις φράουλες στη μέση. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζω τα 100γρ. ζάχαρη. Αφήνω να γίνει λίγο ρευστή καραμέλα, προσθέτω τις φράουλες και τα σπόρια της βανίλιας και αφήνω στη φωτιά για 3-4 λεπτά. Κατεβάζω από τη φωτιά και τις αφήνω να κρυώσουν.  

Ρίχνω τις καραμελωμένες φράουλες πάνω στην τάρτα. Ψιλοκόβω τη μέντα και πασπαλίζω το γλυκό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'