To bagel της έριδος: με σολομό και τυρί-κρέμα
Το σημερινό πιάτο το εμπνεύστηκα από το εστιατόριο του ξενοδοχείου David Citadel στα Ιεροσόλυμα. Έχει το όνομα «αμερικανικό μπέιγκελ» και αποτελείται από τα γνωστά πια και στην Ελλάδα στρογγυλά ψωμάκια μπέιγκελ (τα φτιάχνει στο Leo's House of Bagels ο Λίο με αυθεντική συνταγή που έφερε μαζί του από τη Νέα Υόρκη, και είναι τέλεια) με καπνιστό σολομό και λευκό τυρί κρέμα.
Το απλό αυτό πιάτο είναι δημοφιλέστατο στην Αμερική, εξ ου και το όνομά του. Και όπως κάθε απλό πιάτο, απαιτεί και προϋποθέτει άριστα υλικά. Ξεκινώντας από το μπέιγκελ: πρέπει να είναι σφιχτό, νόστιμο και ψημένο στην εντέλεια.
Το μπέιγκελ είναι ψωμάκι που ξεκίνησε τη ζωή του στην Πολωνία, στις εβραϊκές συνοικίες της χώρας, τον 17ο αιώνα. Η πρώτη αναφορά σε αυτό γίνεται το 1610 στην Κρακοβία.
Είναι φτιαγμένο με ζύμη που έχει μαγιά, έχει το χαρακτηριστικό σχήμα του δαχτυλιδιού, πρώτα το βράζουμε και μετά το ψήνουμε στον φούρνο. Η υφή του είναι σφιχτή, χωρίς όμως να είναι σκληρό.
Το μπέιγκελ είναι και αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε πόλεις της Βόρειας Αμερικής. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Μόντρεαλ. Το ζητούμενο; Ποιος φτιάχνει το πιο νόστιμο! Δεν μπορώ να αποφανθώ για τη Βόρεια Αμερική, όμως το μπέιγκελ στο πιάτο που δοκίμασα στα Ιεροσόλυμα είναι εξαιρετικό.
Ακολουθεί στη σειρά ο καπνιστός σολομός. Πρέπει να είναι ισορροπημένα γλυκός και αλμυρός και να διατηρείται ζουμερός. Τέλος, το λευκό τυρί κρέμα (το πιο γνωστό είναι το τυρί με το όνομα μεγάλης πόλης των ΗΠΑ) πρέπει να είναι απαλό, καθόλου αλμυρό και κρεμώδες.
Από πάνω μπαίνει ντομάτα σε φέτες και ξερό κρεμμύδι. Το ξινό της ντομάτας έρχεται να συνοδεύσει υπέροχα το γλυκό – αλμυρό του σολομού.
Είναι ένα πανεύκολο πιάτο που το συστήνω ανεπιφύλακτα!
Αν τώρα δεν βρείτε μπέιγκελ, δοκιμάστε αυτό το απίθανο σνακ με ένα ωραίο φρεσκοψημένο τραγανό και τσουπωτό σουσαμένιο κουλούρι. Κι αν το τραβάει η όρεξή σας ρίξτε και μερικά κουμπάκια κάπαρης.
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι δημιουργός του μπλογκ Panathinaeos