Κουλούρια αλμυρά για τον λιχούδη που νηστεύει
Μία από τις αγαπημένες μου νηστίσιμες συνταγές. Οικογενειακή συνταγή, που έρχεται από το αρτοποιείο του αγαπημένου μου θείου. Δοτικός άνθρωπος, πάντα με χαρά καθόταν μαζί μου να μετατρέψουμε επαγγελματικές συνταγές με πολλά κιλά αλεύρι σε μικρές, σπιτικές δόσεις. Έμαθα πολλά από τον Δήμο, μα αυτό που μου δίδαξε καλύτερα, πέραν της τέχνης, του είναι η δοτικότητα στις σχέσεις του με τους ανθρώπους. Έδινε έτσι απλά, χωρίς να περίμενε κάτι πίσω. Η συνταγή είναι λίγο πειραγμένη από την αρχική του, αλλά θέλω να πιστεύω προς το καλύτερο... δική σας!
Η καρδιά της νηστείας, η Μεγάλη Εβδομάδα σε λίγο ξεκινά και τούτα τα κουλούρια είναι μια καλή λύση για τσιμπολόγημα, ώστε να μείνουμε εγκρατείς.
Κουλουράκια νηστίσιμα με λιαστή ντομάτα και ελιές
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 375 ml κρασί λευκό
- 375 ml ελαιόλαδο
- 20 γρ. αλάτι
- 20 γρ. ζάχαρη
- 125 γρ. φυτικό βούτυρο
- 25 γρ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. θυμάρι
- ½ κ.γ ρίγανη
- ½ φλιτζάνι ελιές ψιλοκομμένες
- 5-6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τα βότανα, τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες και τον πελτέ σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ζυμώνουμε, μέχει να προκύψει μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε κουλουράκια, όχι πολύ χοντρά, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
* Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.