Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ζελέ Τομάτας με Αυγά

της Εύης Σκούρα Μαγειρικές ιστορίεςαυγά, πασχαλινά αυγά, ζελέ ντομάτας, ζελέ, ορεκτικό, GR80's

Αυτόν τον χειμώνα όλη η Αθήνα ζει σε ρυθμούς  80’s! Από την μία η έκθεση GR80’s στην Τεχνόπολη με παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από την άλλη 9 πολύ γνωστά μπαρ της πόλης που έχουν δημιουργήσει ένα 80’s menu με cocktails της εποχής σε προνομιακές τιμές, Και σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες παρόμοιες δράσεις που δεν γνωρίζω, μια και τα 80’s είναι πολύ trendy φέτος.

Πάνω σε αυτή την 80’s  ατμόσφαιρα, είπαμε να συμβάλλουμε και εμείς, πολλές Ελληνίδες food bloggers φτιάχνοντας μια ομαδική ανάρτηση με αυτό το θέμα. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, συνταγές που μας θυμίσουν τα φαγητά που τρώγαμε τότε, με μια σημερινή πινελιά. Η δική μου πρόταση, το ζελέ τομάτας με αυγά είναι ένα ορεκτικό που θα φτιάχνατε για ένα δείπνο με φίλους. Τις υπόλοιπες προτάσεις από φίλες bloggers θα τις βρείτε στο τέλος της ανάρτησης.

Το πιάτο αυτό είναι ένα αρωματικό ζελέ από φρέσκιες τομάτες, γεμισμένο με αυγό βραστό και γαρνιρισμένο με πάστα αντζούγιας και κάππαρη, σερβιρισμένο πάνω σε φρέσκια, πιπεράτη ρόκα. Μην σας τρομάζει η πάστα αντζούγιας, ταιριάζει πολύ, ιδιαίτερα με το αυγό. Αν πάλι δεν σας αρέσει, σας έχω εναλλακτική. Μία κρέμα από φρέσκα μαλακά τυριά της αρεσκείας σας (μανούρι, γαλοτύρι, κοπανιστή, κατίκι, κ.α.) με ψιλοκομμένα μυρωδικά, θα έκαναν υπέροχο ζευγάρι με το ζελέ τομάτας. Επιλέγεται αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Ζελέ Τομάτας με Αυγά

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά + τον χρόνο αναμονής

Χρόνος μαγειρέματος:   30 λεπτά

Μερίδες:   6

Υλικά:

  • 6 μικρά αυγά
  • 1 κιλό φρέσκες ώριμες τομάτες, κομμένες σε κομμάτια
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 πιπερίτσες τσίλι
  • 1 κουταλάκι σπόρους κόλιανδρου, ελαφρά κοπανισμένους
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη καρύδας (ή καστανή ζάχαρη)
  • τον χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κουταλάκια φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • ¼ φλυτζανιού ψιλοκομμένο σέλερι
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 12 κόκκους μαύρο πιπέρι, ελαφρά κοπανισμένους
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 ½ κουταλιά πελτέ τομάτας
  • 500 ml νερό
  • 2 φακελάκια ζελατίνη σε σκόνη

για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα ρόκας
  • πάστα ανζούγιας (προαιρετικά)
  • κάππαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τα αυγά σε ένα κατσαρολάκι για 7 λεπτά. Τα κρυώνουμε και τα καθαρίζουμε.
  2. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και 100 ml από το νερό σε μια κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  3. Περνάμε την σάλτσα από ψιλή σήτα και πιέζουμε για να βγει ο χυμός και τον κρατάμε.
  4. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και βάζουμε τον χυμό μέσα συν 280 ml από το νερό, σε μέτρια φωτιά.
  5. Μουσκεύουμε την σκόνη ζελατίνης στο υπόλοιπο νερό (που πρέπει να είναι ½ φλυτζάνι) για 4 λεπτά περίπου και την ρίχνουμε και αυτήν στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά και μεταφέρουμε τον χυμό σε άλλο σκεύος, αν θέλουμε, για να κρυώσει πιο γρήγορα.
  6. Ρίχνουμε τόσο χυμό σε κάθε φορμάκι ώστε να καλύψει 1 εκατοστό από τον πάτο του και το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει, στο ψυγείο.
  7. Μόλις πήξει (δεν θα αργήσει) βάζουμε σε κάθε φορμάκι ένα βραστό αυγό και καλύπτουμε με τον υπόλοιπο χυμό.
  8. Βάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλη νύχτα.
  9. Σερβίρουμε πάνω σε φρέσκα φύλλα ρόκας και γαρνίρουμε προαιρετικά με αντζουγόπαστα και κάππαρη.

Ακολουθούν οι προτάσεις των υπόλοιπων food bloggers 

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek προτείνει: Ζελέ με Campari & Σαγκουίνι

Η Ξανθή από το Συνταγές της Ασπρούλας προτείνει: Μπουφές για πάρτι τη δεκαετία του 80 και αυγά γεμιστά

Η Έλενα από το Elena’s Cooking προτείνει: Γαρίδες Κοκτέηλ

Η Δώρα από το Pandora’s Kitchen προτείνει: Κρέμα Καραμελέ

Η Ιωάννα από το Food Junkie προτείνει: Βολ-ο-βαν με Μανιτάρια αλά Κρεμ

Η Ελένη από το The Foodie Corner προτείνει:  Αθηναϊκή

Η Αγγελική από το Cookika προτείνει: Γκατώ

H Κατερίνα από το Delightful Area προτείνει: Κοτόπουλο αλ Οράνζ

*Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'