Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αρνάκι λεμονάτο με πατάτες του Βασίλη Σπανογιάννη

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςαρνάκι, πατάτες, λεμονάτο, Μαρτίνης, εστιατόριο, Πατησία

Ένα βράδυ, την περασμένη εβδομάδα την ώρα που γύριζα από μια φίλη μου, την Κατερίνα, ξέρετε τώρα σας έχω ξαναπεί για αυτή (ναι αυτή με τα γιουβαρλάκια των τριών τετάρτων), χτύπησε το τηλέφωνο. Κανονικά δεν το σηκώνω όταν οδηγώ αλλά ήμουν σταματημένη σε φανάρι και ο δρόμος μπρος πίσω άδειος.

«Λέμε να πάμε στον Μαρτίνη, είσαι;» ήρθε η ερώτηση από την άλλη άκρη της γραμμής. «Είμαι ακριβώς απέξω, αν είναι δυνατόν τέτοιος συντονισμός! Και πάνω που σκεφτόμουν να σας πω ότι έχουμε καιρό να φάμε το αρνάκι του Σπανογιάννη».

Παρκάρω αμέσως, σε χρόνο dt καταφθάνουν και τα φιλαράκια μου με τη μηχανή. Ο Γιάννης και ο Κώστας είναι γερά πιρούνια, παραγγείλαμε, λοιπόν, σχεδόν το μισό κατάλογο που είναι τεράστιος στου Μαρτίνη και επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά αυτό που ξέρουμε εδώ και χρόνια: ότι η ποιότητά του παραμένει πάντα το ίδιο καλή. Ο Μαρτίνης είναι ένα από τα πιο παλιά καλά αθηναϊκά μαγαζιά του κλασικού τρίπτυχου ταβέρνα-μαγειρείο-ψητοπωλείο που λειτουργεί εδώ και σαράντα χρόνια όλη την ημέρα, χειμώνα (γύρω από ένα τζάκι διπλή όψεως) – καλοκαίρι (στην ρομαντική αυλή του στην πλάτη του Αγίου Λουκά) και είμαι πανευτυχής γιατί βρίσκεται στη γειτονιά μου.

Και για να μην μακρηγορώ, το αρνάκι λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο είναι το κορυφαίο πιάτο του (κατ’ εμέ). Ζήτησα λοιπόν τη συνταγή και ο σεφ Βασίλης Σπανογιάννης, ο ήρωας μάγειρος που ετοιμάζει καθημερινά πολλές εκατοντάδες μερίδες στις μαρμίτες του, μού την έστειλε αμέσως. Κάντε το λοιπόν στο κυριακάτικο τραπέζι και θα με θυμηθείτε.  

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Αρνάκι λεμονάτο με πατάτες του Βασίλη Σπανογιάννη

Υλικά

  • 1½ ή 2 κιλά αρνί (μπροστινό μέρος ή μπούτι)
  • 100 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. πιπέρι
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι μεσαίο
  • 200 γραμμ. ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 5-6 πατάτες μεσαίες
  • 1 λεμόνι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ρίγανη
  • 100 γρ. ξηρό λευκό κρασί

Παρασκευή

Ένα παραδοσιακό φαγητό με αρκετές παραλλαγές που μας οδηγεί σε μνήμες γεύσεων οικογενειακών γευμάτων και της παιδικής μας ηλικίας.

Υπάρχει όμως ένας απλός τρόπος να τον φτιάξουμε και αυτόν σας παρουσιάζουμε:

Αφού κόψουμε το αρνί σε μερίδες, περίπου 5-6, το πλένουμε καλά, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μία λεκάνη. Ρίχνουμε 50 γραμμάρια αλάτι, 5 γραμμάρια πιπέρι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ένα καρότο κομμένο σε φιλέτα, 1 κρεμμύδι μεσαίο χοντροκομμένο, 100 γραμμάρια κρασί και τα ανακατεύουμε όλα καλά. Τα αφήνουμε σκεπασμένα με μία μεμβράνη για τουλάχιστον μισή ώρα.

Κατόπιν τα τοποθετούμε στο ταψί μαζί με την μαρινάδα και προσθέτουμε 200 γραμμάρια ελαιόλαδο και περίπου ½ κιλό νερό. Σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς στη μεσαία θέση και αφήνουμε να ψηθούν για 1-1½ ώρα περίπου. Παράλληλα, καθαρίζουμε 5-6 πατάτες και τις κόβουμε όπως θέλουμε (κυδωνάτες, ραγού, φιλέτο). Τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Τις αλατοπιπερώνουμε με το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι και ψιλοκόβουμε τις 2 σκελίδες σκόρδο από πάνω. Ανακατεύουμε καλά.

Μόλις περάσει η 1½ ώρα ψησίματος του αρνιού, το ξεσκεπάζουμε και το γυρίζουμε, ενώ προσθέτουμε τις πατάτες τις οποίες και ανακατεύουμε καλά στο ζωμό του κρέατος και προσθέτουμε λίγα υγρά αν χρειαστεί. Βάζουμε το ταψί πάλι στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου ¾ της ώρα ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο, 1-2 φορές τις πατάτες. Όταν ροδίσουν από πάνω, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σβήνουμε με το χυμό ενός λεμονιού και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένη ρίγανη.

Το αρνάκι μας είναι έτοιμο!

Καλή σας όρεξη!!!

*Μαρτίνης, Πατησίων 289, τηλ: 210-211.10.63

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'