Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η πιο εύκολη τυρόπιτα (του κόσμου)

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςτυρόπιτα, μυζηθρόπιτα, εύκολη πίτα, ελαιόλαδο, ζύμη κουρού

Πες τη και μυζηθρόπιτα φούρνου και δεν θα κάνεις λάθος. Γίνεται με δυο υλικά, ξινομυζήθρα και φύλλο, αν θέλετε την πασπαλίζετε και με λίγο σουσάμι για τσαχπινιά. Γίνεται πολύ γρήγορα και είναι τόσο εύκολη που δεν θέλει ούτε πλάστη ούτε πολλά σκεύη! Όπως έχω ξαναπεί σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστώ τη φέτα με την ξινομυζήθρα. Την βρίσκω εύκολα, μας αρέσει, μπαίνει στην κατάψυξη, αλλά ακόμα και στην συντήρηση διατηρείται περισσότερο από τη φέτα.

Τη ζύμη αυτή την χρησιμοποιώ και σε χορτόπιτα και σε σπανακόπιτα και γενικά όταν βιάζομαι και δεν έχω τη διάθεση να ανοίξω φύλλο, να σκορπίσω αλεύρια και να λερώσω πολλά σκεύη.

Φτιάχνω το φύλλο με ελαιόλαδο και όχι με μαργαρίνη. Όπως έχω ξαναπεί όπου γίνεται αντικαθιστώ τη μαργαρίνη με το πολύ καλής ποιότητας κρητικό ελαιόλαδο.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Υλικά:

Για το φύλλο:

  • 1 γιαούρτι των 200 ml (μπορεί να είναι και 2%)
  • Ελαιόλαδο καλής ποιότητας (1 κουπάκι του γιαουρτιού μέχρι το σημείο που υπήρχε το γιαούρτι)
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 σφηνάκι ρακή (ή άλλο οινοπνευματώδες χωρίς μυρωδιά π.χ. βότκα , ρούμι κλπ)
  • 3,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για τη γέμιση:

  • 1,5-2 κούπες ξινομυζήθρα (ή φέτα)

Για την κάλυψη:

  • 1 -2 κουταλιές γάλα
  • 1-2 κουταλιές σουσάμι αποφλοιωμένο

Επί το έργον:

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Ανακατεύουμε τα υλικά του φύλλου εκτός από το αλεύρι. Όταν αναμειχθούν προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 20-30 λεπτά. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Την χωρίζουμε σε δυο μέρη το ένα ελάχιστα μεγαλύτερο από το άλλο. Πιέζουμε με το χέρι μας ( ή με το μικρό ρολό) σε αντικολλητικό χαρτί το μεγαλύτερο κομμάτι ώστε να γίνει ένα φύλλο με διάμετρο 32-34 περίπου εκατοστά. Όπως είναι με το χαρτί το μεταφέρουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους.

Σκορπάμε την μυζήθρα (ή τη φέτα) στην επιφάνεια του φύλλου. Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε λίγο πιο μικρό φύλλο, πάλι με το χέρι ή με το μικρό ρολό πάνω σε ένα χαρτί.

Σηκώνουμε το φύλλο μαζί με το χαρτί και το αναποδογυρίζουμε πάνω από την πίτα. Αν κάπου γίνουν τρυπίτσες τραβάμε τη ζύμη να τις κλείσουμε . Είναι τόσο εύπλαστη που δεν θα μας δυσκολέψει καθόλου.

Ανασηκώνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου και τις ενώνουμε με το πάνω. 

Αλείφουμε την επιφάνεια με το γάλα και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε την πίτα για 40 περίπου λεπτά στη μεσαία σχάρα. Αν χρειαστεί την σκεπάζουμε μετά το μισάωρο , ή την κατεβάζουμε στην πιο κάτω σχάρα.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Παρατηρήσεις:

  • Η ζύμη είναι μια παραλλαγή της κουρού, με λάδι.
  • Η γέμιση μπορεί να είναι και πιο σύνθετη αλλά είπαμε… Η πίτα αυτή είναι μια λύση βιασύνης.
  • Μπορούμε να παραλείψουμε το χαρτί για το πρώτο φύλλο και να στρώσουμε τη ζύμη κατ’ ευθείαν στο ταψί που θα το έχουμε λαδώσει πολύ ελαφρά

Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη έχει δημιουργήσει και διατηρεί το site Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'