Τι; Γίνονται τα φασόλια γίγαντες γλυκό του κουταλιού;
Ένα μάλλον ασυνήθιστο γλυκό του κουταλιού! Το έναυσμα για να το φτιάξω δόθηκε μερικές ημέρες πριν, όταν άκουσα να μιλάνε για γλυκό φασόλια σε κάποια εκπομπή στο ραδιόφωνο. Την συνταγή δεν την διάβασα σε κάποιο βιβλίο ή site, ούτε μου την είπε κάποιος.
Απλά μπήκα στο "εργαστήριο" μου και το αποτέλεσμα σάς το παρουσιάζω εδώ, γιατί νομίζω ότι αξίζει τον κόπο! Αν αναρωτιέστε τι γεύση μπορεί να έχουν, θα έλεγα ότι φέρνουν προς το κάστανο, αφού εξάλλου και αυτά περιέχουν πολύ άμυλο. Για να τα αρωματίσω, πρόσθεσα δυο από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά: βανίλια και κρόκο.
Υλικά
- 1 κιλό φασόλια γίγαντες από την Καστοριά
- 1,5 κιλό ζάχαρη
- 1,5 λίτρο νερό
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού φιλτραρισμένο χυμό από φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 λουβί βανίλιας
- 1 φακελάκι (0,25gr) κρόκο Κοζάνης σε σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
Επί το έργον
Χρησιμοποίησα, βέβαια, φασόλια γίγαντες από την Καστοριά, που είναι και τα αγαπημένα μου! Βάλτε, λοιπόν, τα φασόλια να βράσουν σε άφθονο νερό, για 10 λεπτά στη χύτρα ταχύτητας, στην υψηλή πίεση. Όταν είναι έτοιμα, στραγγίστε τα, και ξαναβάλτε τα στην χύτρα. Προσθέστε πάλι άφθονο νερό και 2-3 πρέζες αλάτι. Βάλτε τα να ξαναβράσουν για 30 λεπτά, στην υψηλή πίεση. Πρέπει να μαλακώσουν, αλλά να μην διαλυθούν. Όταν είναι έτοιμα, στραγγίστε τα και κρατήστε τα στην άκρη.
Σε μια απλή κατσαρόλα, βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού, τον κρόκο και τα σποράκια της βανίλιας, τα οποία θα τα ξύσετε από το λουβί με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Αφήστε το σιρόπι να βράσει για περίπου ένα τεταρτάκι, μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσθέστε τα φασόλια και αφήστε τα να βράσουν σε ζωηρή φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι (10-12 λεπτά). Βάλτε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι ακόμη καυτό. Κλείστε τα καπάκια από τα βάζα και αναποδογυρίστε τα. Αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα, ώστε να σχηματιστεί κενό αέρος στο εσωτερικό και να κονσερβοποιηθούν.
Αν χρησιμοποιήσετε απλή κατσαρόλα για να βράσετε τα φασόλια, διπλασιάστε τους χρόνους. Οι χρόνοι βρασίματος είναι πάντα ενδεικτικοί και αναφέρονται σε φασόλια νέας εσοδείας, που είναι συνήθως πιο βραστερά.
Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό μπλογκ: https://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/