Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Burger ρεβιθιών με τζατζίκι

της Εύης Σκούρα Μαγειρικές ιστορίεςχορτοφαγικό, burger, ρεβίθια, τζατζίκι

Ποιος είπε πως το burger πρέπει σώνει και καλά να έχει κρέας? Και ποιος είπε πως το street food δεν μπορείς να το φτιάξεις σπίτι σου και να το απολαύσεις ξαπλωμένος στον καναπέ σου? Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα υγιεινό και πολύ θρεπτικό burger ρεβιθιών με τζατζίκι και χαρείτε το με την οικογένεια σας. Εδώ που τα λέμε μόνο στο σπίτι σου μπορείς να το χαρείς με το τζατζίκι, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα…

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Αυτό το burger, που λέτε,  είναι άκρως χορταστικό και θρεπτικό. Τα ρεβίθια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως και ο λιναρόσπορος, ο οποίος περιέχει και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το «μπιφτέκι» ρεβιθιών είναι στην ουσία ένα μπιφτέκι φαλάφελ. Σκέφτηκα να το ονομάσω φαλαφο-μπέργκερ αλλά κρατήθηκα… Είπα να σοβαρευτώ

Όπως σας είχα πει και παλιότερα, όποτε θέλω να βράσω ρεβίθια, βράζω περισσότερα από όσα χρειάζομαι, συνήθως τα διπλάσια, και τα περισσευούμενα τα βάζω στην κατάψυξη για να τα έχω για κάτι τέτοιες συνταγές και για οικονομία χρόνου. Είναι πολύ πρακτικό κολπάκι, δοκιμάστε το!

Έτσι, θα τα έχετε έτοιμα όποτε σας χρειαστούν, είτε για χούμους, ή για να τα προσθέσετε σε κάποια σαλάτα και να εκμεταλλευτείτε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Τα ρεβίθια δεν είναι μόνο για σούπα! (Λατρεύω την ρεβιθάδα by the way…)

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Burger Ρεβιθιών με Τζατζίκι

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   10 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά

Για τα Burgers

  • 430 γρ. βρασμένα ρεβίθια (θα χρειαστείτε περίπου 200-250 γρ. ωμά ρεβίθια)
  • 6 κουταλιές τριμμένο λιναρόσπορο
  • ¼ φλυτζανιού νιφάδες βρώμης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 6 κουταλιές περίπου νερό, ή το νερό που βράσατε τα ρεβίθια
  • ¼ φλυτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλάκια κύμινο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/8 κουταλάκι τριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ¼ φλυτζανιού τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 4 ψωμάκια ολικής άλεσης για burgers
  • 1 τομάτα, κομμένη σε ροδέλες
  • 4 φύλλα μαρουλιού

Για το τζατζίκι

  • 2 αγγουράκια, καθαρισμένα, τριμμένα και στραγγισμένα
  • ½ φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/8 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση

Τζατζίκι: Σε ένα μικρό μπωλ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε και το τοποθετούμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τα burgers.

Burgers: Βάζουμε στον κάδο του πολυμίξερ τα ρεβίθια, την βρώμη, το σκόρδο, και το νερό και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να γίνουν ψίχουλα.

Προσθέτουμε τον δυόσμο, τον χυμό λεμονιού, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και 5 κουταλιές από τον λιναρόσπορο και ξαναχτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Θέλουμε ένα μείγμα λίγο στεγνό, που να μπορούμε όμως να το πλάσουμε. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό ακόμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπωλ και το χωρίζουμε σε τέσσερα μέρη. Φτιάχνουμε 4 μπιφτέκια.

Ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με την υπολειπόμενη 1 κουταλιά λιναρόσπορο σε ένα μπωλ και σε ένα άλλο έχουμε το αυγό. Βουτάμε ένα- ένα τα μπιφτέκια στο αυγό και μετά στο μείγμα φρυγανιάς – λιναρόσπορου.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και ψήνουμε τα μπιφτέκια 5 λεπτά περίπου κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Φτιάχνουμε τα burgers τοποθετώντας ένα φύλλο μαρουλιού σε κάθε ψωμάκι, μετά μια ροδέλα τομάτας, ένα μπιφτέκι ρεβιθιών, και τέλος μια γεμάτη κουταλιά τζατζίκι.

Καλή σας όρεξη!

 *Η Εύα Σκούρα διατηρεί  το ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'