Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Λευκό Γκασπάτσο με Αυγοτάραχο Τρίμμα

της Εύης Σκούρα Μαγειρικές ιστορίεςαμύγδαλα, αυγοτάραχο, αγγούρι, Ajo Blanco, Τρικαλινός, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, έρευνα, γκασπάτσο

Οι κρύες σούπες είναι από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά πιάτα. Δεν είναι απλώς δροσιστικές, αλλά απαιτούν ελάχιστο έως καθόλου μαγείρεμα (πράγμα πολύ σημαντικό όταν έχει καύσωνα) και είναι πολύ δυναμωτικές. Η σημερινή συνταγή είναι ένα λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα Τρικαλινός, μια κρύα σούπα δηλαδή, με αγγούρι, αμύγδαλα και αυγοτάραχο. Μην σας ξενίζει ο συνδυασμός των υλικών, το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει!
[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]
 
Πρόκειται για την δική μου εκδοχή μιας κλασσικής ισπανικής συνταγής, του λευκού γκασπάτσο, ή αλλιώς, «Ajo Blanco», που σημαίνει λευκό σκόρδο. Και, όπως καταλάβατε, ναι έχει σκόρδο, ένα μικρό κρεμμύδι, λίγο ξύδι και λίγο μπαγιάτικο ψωμί το οποίο μαζί με τα αμύγδαλα δίνει «όγκο» στη σούπα, ενώ το αγγούρι της δίνει την απαραίτητη δροσιά.
Σε κάποιες από τις παραλλαγές της συνταγής θα συναντήσετε την χρήση σταφυλιού αντί για αγγούρι. Θα το δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή. Για λίγο παραπάνω ένταση στην γεύση, πρόσθεσα και 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες και τρίμμα αυγοτάραχο και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.  
[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]
Η διατροφική αξία του αυγοτάραχου
Το αυγοτάραχο τρίμμα του Τρικαλινού είναι αφυδατωμένο και τριμμένο αυγοτάραχο που παράγεται αποκλειστικά από αυγά κεφάλου και αποτελεί τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε συνεργασία της Εταιρείας Τρικαλινός Ε.Ε. και του Εργαστηρίου Τροφίμων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το αυγοτάραχο περιέχει υψηλά ποσά πρωτεϊνών και ενέργειας, υψηλά ποσοστά μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, υψηλή συγκέντρωση ω3 λιπαρών και ένα υγιές προφίλ λιποειδών αναφερόμενο σε αναλογία ω3/ω6 λιπαρών οξέων. Επίσης, τα λιποειδή του αυγοτάραχου εμφάνισαν ανασταλτική δράση στην δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Η κατανάλωση 10 γρ. αυγοτάραχου τρίμματος παρέχει στον οργανισμό 0,43γρ. Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλουν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και στην διατήρηση της όρασης.
Το αυγοτάραχο τρίμμα είναι η πιο οικονομική λύση για να απολαύσετε αυτή την καταπληκτική λιχουδιά. Χρησιμοποιήστε το σαν «αλατοπίπερο» (μόνο μια πρέζα δηλαδή). Συνοδεύει υπέροχα βραστό ή ψητό ψάρι, ριζότο με λαχανικά ή θαλασσινά, ζυμαρικά, σαλάτες βραστά αυγά και ομελέτες, βραστά λαχανικά κ.α. Η εταιρεία Τρικαλινός θεωρείται κορυφή στην παραγωγή του αυγοτάραχου και έχει αναγνωριστεί, εντός και εκτός συνόρων, από τους καλύτερους σεφ και έχει αποσπάσει  διεθνή βραβεία. Στο site της εταιρείας και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας. 
Η διατροφική αξία αμυγδάλων
Τα αμύγδαλα, από την άλλη μεριά, αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μόλις 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα, οπότε τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό πολέμιο της οστεοπόρωσης. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο θρεπτική και δυναμωτική είναι αυτό το λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα. Ας δούμε την συνταγή. 
[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]
Λευκό Γκασπάτσο με Αυγοτάραχο Τρίμμα
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες:   4
Υλικά:
  • 1 ¼ φλυτζανιού (170 γρ.) αμύγδαλα, κατά προτίμηση ασπρισμένα, μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ
  • την ψίχα από ½ μπαγκέτα της προηγούμενης ημέρα (περίπου 70 γρ.)
  • 3 μικρά αγγουράκια, κομμένα σε κομμάτια
  • ¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 εσαλότ
  • 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες
  • περίπου 1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικό
  • 1 αγγουράκι τουρσί, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, για το γαρνίρισμα
  • αυγοτάραχο τρίμμα Τρικαλινός, για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
1. Μουλιάστε τη ψίχα του ψωμιού σε νερό για 10 λεπτά και μετά στραγγίστε το.
2. Ξεφλουδίστε τα αμύγδαλα αν δεν έχετε αγοράσει ασπρισμένα.
3. Βάλτε όλα τα υλικά μέσα στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιήστε τα. Ξεκινήστε με ½ φλυτζάνι ζωμό λαχανικών και προσθέστε τόσο όσο χρειάζεται για να φτάσει η σούπα στην επιθυμητή πυκνότητα.
4. Δοκιμάστε την σούπα και νοστιμίστε τη με αλατοπίπερο. Για πιο φίνο αποτέλεσμα περάστε την σούπα από σήτα και πολτοποιήστε ξανά τα στερεά υλικά που έμεινα μέσα στη σήτα.
5. Βάλτε την σούπα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν σερβίρετε.
6. Σερβίρετε το λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα παγωμένο, γαρνιρισμένο με τις πολύ λεπτές φέτες από αγγουράκι τουρσί και αυγοτάραχο τρίμμα Trikalinos
Η Εύη Σκούρα διατηρεί το δίγλωσσο blog The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'