Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γεμιστές σαρδέλες, στο τηγάνι

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςσαρδέλες, κάπαρη, ελιές, τάρτα με ντοματάκια, τηγάνι, ψάρια

Μεσημέρι Καλοκαιριού. Πεινάς και δεν πεινάς. Η ζέστη μπορεί να σου φέρει παράξενα συναισθήματα από από βαριά σεκλέτια  μέχρι τρελά κέφια. Το φαγητό είναι απαραίτητη προϋπόθεση  για να μπαλαντζάρεις ανεπιθύμητα συναισθήματα. Η πιο απλή συνταγή, καλή παρέα, καλό ούζο και απλός καλός μεζές. Δοκιμασμένα πράματα.

Ευφραίνει καρδίαν το ούζο, σε ταξιδεύει το άρωμά του. Μπαίνεις στην καταδική σου βάρκα και φεύγεις ανέμελος για να γευτείς μοναδικές περιπέτειες. Φουρτούνα δεν συναντάς γιατί δεν θέλεις, δεν σε ενδιαφέρει. Άντε βάλε ακόμα ένα και φέρε και μεζέ περιποιημένο. Ήρθε και ο πρώτος της παρέας που το έσκασε από το γραφείο, περιμένεις και τον άλλον που ή θα πάρει άδεια από τη σύζυγο ή θα την φέρει μαζί του γιατί είναι της συνομοταξίας και αυτή.

Βάρδα κι΄αράξαμε

Sutterstock
Sutterstock

Σαρδέλες γεμιστές, στο τηγάνι

Υλικά

  • 700 γρ σαρδέλες καθαρισμένες και χαραγμένες μέχρι πριν λίγο από την ουρά. Όχι εντελώς φιλεταρισμένες
  • 400γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 30γρ ψιλοκομμένη  κάπαρη
  • 50γρ ψιλοκομμένες ελιές
  • 2 μικρές καθαρισμένες και ξεσποριασμένες ντομάτες ψιλοκκομένες
  • 200γρ φρυγανιά
  • αλάτι
  • ελάχιστο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Αλατίζω ελαφρώς τις σαρδέλες και τις βάζω στο ψυγείο σε σκέυος που να στραγγίζουν.

Σε ένα μπωλ βάζω τα 200γρ φρυγανιά, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, προσθέτω τις ψιλοκομμένες ελιές, την κάπαρη και ανακατεύω καλά, πιέζοντας ώστε να έχω όλα τα αρώματα και τα υγρά από ελιές και κάπαρη. Προσθέτω την ψιλοκομμένη ντομάτα και ανακατεύω καλά.

Αρχίζω να γεμίζω τις σαρδέλες με τη ζ'υμη προσεκτικά. Τις αλευρώνω πολύ καλά και τις τοποθετώ σε ένα πιάτο όσο είναι το μέγεθος της ομελετιέρας που θα τις τηγανίσω. Τις κολλάω μεταξύ τους ώστε να έχω το αποτέλεσμα που θέλω και στο τηγάνισμα αλλά και στο πιάτο μου, δηλαδή "ομελέτα"

Ζεσταίνω ελαιόλαδο, ρίχνω με γρήγορες κινήσεις και τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιρού τις σαρδέλες και τις τηγανίζω σε μετρια προς δυνατή φωτιά περίπου σε 15 λεπτά.

Αμέσως μετά αναποδογυρίζω το σκεύος μου και τηγανίζω για ακόμα 7-8 λεπτά.

Σερβίρω με τον ίδιο τρόπο που σερβίρω μια ομελέτα.

Σημείωση 

  • Μπορώ να κάνω το ίδιο φαγητό και σε απλό τηγάνι αλλά πριν αναποδογυρίσω τα ψάρια, θα πρέπει να αδειάσω με προσοχή το λάδι. 
  • Δεν προσθέτω λάδι για να τηγανίσω τις σαρδέλες και από την άλλη πλευρά, είτε τηγανίσω σε απλό τηγάνι είτε σε ομελετιέρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'