Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τάρτα βερίκοκο, ανάποδη

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςβερίκοκα, σφολιάτα, κρέμα τυριού, τάρτα

Πήγαμε για μπάνιο, παιχνίδι ανελέητο στον ήλιο. Παίζαμε ψαράκι, γέλιο γάργαρο, ανέμελο, πηγαίο. Μάτια ίδια με τη θάλασσα μετά από τις βουτιές. Χωρίς φλαμίνγκο το μπάνιο. Μόνοι μας, γεμάτοι εμπειρίες ματιάς, με ψυχή κάτασπρη. Μετά στα βράχια για πεταλίδες με τον καπετάνιο που κολύμπαγε σαν δελφίνι σε συνδιασμό με καρχαρία. Αδάμαστος, μοναδικός. Βγάζαμε τις πεταλίδες για πιλάφι με θαλασσινό νερό.  Είχα που να μοιάσω γι αυτό είμαι περήφανη.

Τα βερίκοκα και οι γιαρμάδες σε σακουλάκι με πέτρα μέσα στη θάλασσα μάς περιμένανε για κολατσιό. Μετά όλοι μαζί στο μοτοποδήλατο και βουρ για δροσιές με το λάστιχο στην αυλή. Συνέχεια με παγωτό. Σινεμά ο παράδεισος, σκηνοθέτης ο Ύψιστος.

Γεύση αλμυρή, ανάμνηση μέλι. Παραμένω σε αυτή τη θάλασσα, χωρίς ξαπλώστρες και μουσικές, με το γέλιο να ακούγεται δυνατά και το βερίκοκο να δίνει χρώμα στη  ζωή μου.

[Flickr/Kate Hopkins]
[Flickr/Kate Hopkins]

Τάρτα βερίκοκο

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας  (και τα δύο φύλλα θα χρησιμοποιηθούν)
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 2 μεγάλες κούπες βερίκοκα κομμένα στη μέση
  • 60 γρ  βούτυρο
  • 60 γρ φιστίκι Αιγίνης

Για την Κρέμα

  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ μυζήθρα ανάλατη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 ξυλάκια (λοβούς), ανάλογα με τη διάθεση

Προετοιμασία

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς

Σε πυρίμαχο τηγάνι ή σε ταψάκι, προσθέτω τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι νερό. Αφήνω τη ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά και να γίνει το χρώμα ελαφρώς καραμελέ. Μόλις η ζάχαρη λιώσει  ανεβάζω τη θερμοκρασία και βράζω το μείγμα για 3-4 λεπτά.

Κατεβάζω το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο.  Ανακατεύω.

Προσθέτω τα κομμένα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω πιέζοντας ώστε να βουτηχτούν μέσα στην καραμέλα. Αφήνω να κρυώσουν καλά.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγω τη ζύμη σφολιάτας σε μέγεθος περίπου 2-2,5 πόντους μεγαλύτερο από το ταψί.

Τοποθετώ τη ζύμη πάνω από τα βερίκοκα στο τηγάνι – ταψάκι  και τυλίγω τις άκρες προς τα μέσα ώστε να τις καλύψω. Δεν τις κόβω.  Ψήνω για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η ζύμη.

Η κρέμα: Σε ένα παγωμένο μεταλλικό μπολ μετρίου μεγέθους, χτυπάω την κρέμα γάλακτος με το τυρί.  Προσθέτω το μέλι και την βανίλια και συνεχίζω με το μίξερ έως ότου αφρατέψει καλά. Βάζω το μείγμα στο ψυγείο.

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Σύνθεση

Βγάζω την τάρτα από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει, για 5-10 λεπτά.

Καλύπτω το σκεύος με ένα μεγάλο πιάτο και αναποδογυρίζω.

Βάζω μια κουταλιά κρέμα ανθότυρο και πασπαλίζω με τα φιστίκια Αιγίνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'