Αρνίσια συκωταριά με βλαστάρια στη σύβραση
Ολοταχώς επιστροφή στην ποιμενική κουζίνα της μητέρας Ελλάδας, με αρνίσια συκωταριά και χόρτα βλαστάρια στη σύβραση. Τα βλαστάρια είναι πεντανόστιμα χόρτα, ολίγον πικρά, και τα λατρεύω.
Το όλο πιάτο είναι πανεύκολο, πάμφθηνο και φτουράει, αφού σε «γεμίζει» γρήγορα και σε κρατάει γεμάτο για αρκετή ώρα.
Επι το έργον λοιπόν!
Τεμαχίζω την συκωταριά σε μεσαία κομμάτια, και την βάζω στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο, σκόρδα, και πράσινα αρωματικά να συβράσει. Η σύβραση γίνεται σε χαμηλή φωτιά που διατηρεί όλα τα αρώματα των εντοσθίων και τα αφήνει πολύ μαλακά. Μόλις τσιμπιώνται τα σκόρδα είμαστε έτοιμοι.
Βγάζω τα εντόσθια από την κατσαρόλα, και εμβαπτίζω τα βλαστάρια, που προηγούμενα τα είχα βάλει σε καυτό νερό για 30 δευτερόλεπτα. Αφήνω τα βλαστάρια στην κατσαρόλα περίπου πέντε λεπτά για να ρουφήξουνε τη νοστιμιά από το λάδι και τις άλλες ουσίες και σερβίρω με χυμό λεμονιού.
Ένα αγιωργίτικο από τα αμπέλια του Παπαϊωάννου στη Νεμέα είναι ό,τι πρέπει για συνοδεία.
Έγραψεν ο Μπάμπης Χασάπης
Ο Νίκος Μορόπουλος διατηρεί την ιστοσελίδα Panathinaeos