Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μανιταροπιτάκια με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπλε τυρί... σκέτη λιχουδιά!

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςζύμες, πίτες, μανιταρόφιλοι, μανιτάρια, μπλε τυρί, συνταγές για τσιμπολόγημα

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Αν δεν θέλεις να καταντήσεις Survivor και να σε τσακίσει η πείνα ψάχνοντας την πρώτη τυχάρπαστη ταβέρνα που θα συναντήσεις στο διάβα σου, εσύ και άλλα εκατό πεινασμένα άτομα που θα περιμένουν να εξυπηρετηθούν, καλό θα είναι να με ακούσεις. Προνόησε και ρίξει σε μια τσάντα / κουτί / καλάθι / δισάκι, δυο – τρία – πέντε φαγώσιμα, να τα στρώσεις σε ένα ωραίο τραπεζομαντιλάκι / ριχτάρι / σεντόνι / μουσαμά και να φας όμορφα, κάτω από τη σκιά ενός δέντρου στην ύπαιθρο ή στην παραλία, όπου εσύ κάνεις κέφι. Κάνε κι εσύ ένα πικ νικ. Γιατί μπορείς!

Δεν κοστίζει καθόλου, αλλά αξίζει εκατομμύρια. Η επαφή με τη φύση, οι στιγμές ξενοιασιάς και χαράς που αποκομίζεις από μια τέτοια δραστηριότητα, σε κάνουν να νομίζεις ότι είσαι στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου. Ειδικά αν έχεις παιδιά, το όφελος είναι τεράστιο. Η φύση τώρα την άνοιξη, είναι για να την ζεις, να την αφουγκράζεσαι  και να την ρουφάς μέχρι το μεδούλι.

Τα αρώματα των λουλουδιών, οι ήχοι των πουλιών, τα χρώματα των ανθισμένων δέντρων και φυτών εγείρουν τις αισθήσεις και χαρίζουν το πολυπόθητο αίσθημα πληρότητας, ευφορίας και ανεμελιάς. Ακριβώς αυτά που λείπουν δηλαδή από τους σύγχρονους ανθρώπους. 

Και στο λέω εγώ που έχω κάνει πολλά πικ νικ κατά τα παιδικά μου χρόνια και θέλω να κάνουν και τα παιδιά μου το ίδιο. Και θα το κάνουν γιατί μπορούμε! Όλοι μπορούμε! Όχι μόνο στο δάσος, αλλά και στην πόλη. Στα πάρκα, σε κάποιο κοντινό άλσος, ακόμα και στον κήπο της πολυκατοικίας που ζούμε, αν είναι μεγάλος και βολεύει. Το φαγητό σε εξωτερικό χώρο είναι πραγματικά πολύ διαφορετικό (σκάλες νοστιμότερο) από αυτό μέσα στο σπίτι. Κι ας είναι ακριβώς το ίδιο!

Η δόση αυτή βγάζει περίπου 32 μικρά πιτάκια.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Υλικά για τη ζύμη:

440 αλεύρι  που φουσκώνει μόνο του
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
100 γραμμάρια γιαούρτι
4 κουταλάκια γλυκού χυμό λεμονιού
75 ml κρύο νερό
½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
250 γραμμάρια βούτυρο κρύο κομμένο σε μικρά κυβάκια

Υλικά για τη γέμιση:

250 γραμμάρια κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες
75 ml ελαιόλαδο + 2 κουταλιές σούπας επιπλέον ξεχωριστά
1 κουταλιά σούπας κοφτή θυμάρι ξερό
450 γραμμάρια μικρά μανιτάρια λευκά κομμένα σε λεπτές φέτες
100 γραμμάρια γιαούρτι
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα πικάντικη
100 γραμμάρια μπλε τυρί θρυμμάτισμένο
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουταλιές γλυκού  ξύδι balsamico
1 μεγάλο αυγό

 

Φτιάχνουμε τη ζύμη:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο που το έχουμε τεμαχίσει σε μικρούς κύβους κατευθείαν από το ψυγείο.

Θέλουμε να είναι κρύο. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμόνι και το κρύο νερό από το ψυγείο και τα ζυμώνουμε με τα δάχτυλά μας πιάνοντας το βούτυρο και τρίβοντάς  το ώστε γίνει σαν ψίχουλα. Δεν ζυμώνουμε πάρα πολύ ώρα τη ζύμη, ούτε την κουράζουμε. Τη ζυμώνουμε τόσο όσο χρειάζεται ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μόλις είναι έτοιμη, κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε για μια ώρα στο ψυγείο

Φτιάχνουμε τη γέμιση:

Ετοιμάζουμε αρχικά τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια μέσα. Τα πασπαλίζουμε με δυο τσιμπιές αλάτι και προσθέτουμε το θυμάρι. Τα ανακατεύουμε καλά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για δέκα λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά και ύστερα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας στο μέτριο και εξακολουθούμε να τα ψήνουμε μέχρι να μαραθούν εντελώς και το χρώμα τους να γίνει σκούρο. Δηλαδή για άλλα δέκα λεπτά περίπου. Όταν είναι αρκετά μαλακά και πλέον καραμελωμένα, προσθέτουμε το μπαλσάμικο και τα αφήνουμε για ένα λεπτό ακόμα πάνω στη φωτιά ανακατεύοντας. Στη συνέχεια αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ αφήνοντάς τα να κρυώσουν εντελώς.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια:

Τα κόβουμε σε φέτες. Καθαρίζουμε το τηγάνι στο οποίο καραμελώσαμε τα κρεμμύδια και ρίχνουμε μέσα τα 75 ml ελαιόλαδο. Το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας να κάψει και μόλις αυτό είναι έτοιμο, προσθέτουμε μέσα τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν. Ανακατεύουμε πολύ συχνά καθ΄όλη τη διάρκεια του σοταρίσματος. Τα μανιτάρια πρέπει να μείνουν μόνο με το λάδι τους και χωρίς καθόλου υγρά. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα κρεμμύδια περιμένοντας πάλι να κρυώσουν.

Όταν τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, τότε προσθέτουμε μέσα στο μπολ που ήδη βρίσκονται και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Δηλαδή το θρυμματισμένο μπλε τυρί, τη μουστάρδα, το γιαούρτι, δυο τσιμπιές αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά.

Φτιάχνουμε τα πιτάκια:

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθεί. Την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας μας με λίγο αλεύρι,  παίρνουμε το ένα από τα δύο μέρη της ζύμης και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 2-3 χιλιοστών.

Με ένα ποτήρι ή κουπατ διαμέτρου 10 εκατοστών κόβουμε το φύλλο σε κύκλους.

Παίρνουμε έναν έναν κύκλο ζύμης και με τα δάχτυλά μας τον πιέζουμε ελαφρά να ανοίξει λίγο παραπάνω. Βάζουμε στο κέντρο του  ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γέμιση.

Με το δάχτυλό μας βρέχουμε με λίγο νεράκι την περίμετρό του έτσι ώστε να κολλήσουν καλά τα φύλλα μεταξύ τους όταν κλείσουμε το πιτάκι.

Κλείνουμε το πιτάκι σκεπάζοντάς το σαν τσεπούλα. Φέρνοντας δηλαδή το μισό από πάνω για να σκεπάσει το υπόλοιπο μισό κλείνοντας τη γέμιση μέσα. Πατάμε με ένα πιρούνι καλά τις άκρες του να κολλήσουν η μια με την άλλη και να γίνει ένα σχεδιάκι σαν δαντέλα.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Τοποθετούμε το πιτάκι σε ένα μεγάλο ταψί φούρνο που έχουμε προηγουμένως στρώσει  λαδόκολλα. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα κυκλάκια ζύμης και με την υπόλοιπη ζύμη που έχουμε στη διάθεσή μας.

Κάθε φορά που κόβουμε το φύλλο που έχουμε ανοίξει σε κύκλους παίρνουμε την ζύμη που έχει περισσέψει, την κάνουμε πάλι μπάλα και την ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη σε καινούριο φύλλο. Αλευρώνουμε όποτε χρειάζεται τον πάγκο μας έτσι ώστε να μην κολλάει το φύλλο.

Όταν ετοιμάσουμε όλα τα πιτάκια τα αλείφουμε με αυγό ως εξής. Ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολάκι τον κρόκο από το αυγό που έχουμε μαζί με 2 κουταλάκια γλυκού νερό. Τα χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι και με αυτό το μίγμα κρόκου και νερού αλείφουμε όλα τα μανιταροπιτάκια στην επιφάνειά τους.

Τώρα μπορούμε να τα ψήσουμε.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Στο στάδιο αυτό όμως μπορούμε να τα καταψύξουμε κιόλας για περίπου 2 μήνες. Ετσι όταν θα χρειαστεί να τα ψήσουμε θα τα βγάλουμε κατευθείαν από την κατάψυξη χωρίς να τα ξεπαγώσουμε και θα τα ψήσουμε.]

Τα μανιταροπιτάκια ψήνονται είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, στον αέρα. Θα είναι έτοιμα μόλις η επιφάνειά τους πάρει όμορφο χρυσό χρώμα και ροδοκοκκινίσουν.

Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για 10 λεπτά να πέσει λιγο η θερμοκρασία τους και τα σερβίρουμε. Τρώγονται κατά προτίμηση ζεστά αν και σε θερμοκρασία δωματίου καταναλώνονται επίσης πολύ ευχάριστα!!!!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'