Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπέργκερ κοτόπουλου με παρμεζάνα

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςκοτόπουλο, μπέργκερ, μπέργκερ κοτόπουλου, παρμεζάνα, σος γιαουρτιού

Το τρίπτυχο πίτσα, γύρος και μπέργκερ είναι το ευαγγέλιο της junk διατροφής στην χώρα μας. Η πίτσα και το μπέργκερ, ναι μεν είναι ξενόφερτα σε αντίθεση με τα σουβλάκια, τα πιτόγυρα και ό,τι αυτά συμπεριλαμβάνουν, αλλά είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις όταν μιλάμε για γρήγορο, γευστικό φαγητό που το βρίσκεις κυριολεκτικά παντού.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Το σπιτικό μπεργκερ μπορεί να μην αγγίξει ποτέ την «τελειότητα» ενός αγοραστού, με τα συντηρητικά του, τα πρόσθετά του, τα λίπη του και τα όλα του, αλλά έχει ένα ευρύ πεδίο και μας δίνεται η δυνατότητα να παίξουμε τόσο ώστε να το φέρουμε στα δικά μας γούστα. Επιπλέον, όπως και να το κάνουμε, ξέρεις τι τρως βρε παιδί μου. Άπαχο κιμά, φρέσκα λαχανικά, σος γιαουρτιού αντί για μαγιονέζα, αν θέλεις να μειώσεις τις θερμίδες, και πολλά άλλα που μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις ώστε να φτιάξεις το αποκλειστικά δικό σου μπέργκερ!

Η επιλογή μου αυτή τη φορά ήταν ένα μπέργκερ κοτόπουλου με παρμεζάνα. Παρμεζάνα υπάρχει  και μέσα στο ίδιο το μπιφτέκι αλλά και στην σος από γιαούρτι και τυρί κρέμα. Θέλω να προσθέσω επίσης ότι ακόμα κι αν δεν θέλετε να φάτε απαραίτητα μπέργκερ, μπορείτε απλά να φτιάξετε αυτά τα υπέροχα μπιφτέκια κοτόπουλου και να τα απολαύσετε με μια σαλάτα. Φαγητό όνειρο, ούτως ή άλλως!

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει το ψωμί, το οποίο θεωρώ ότι είναι αυτό που μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει τη γεύση ενός μπέργκερ. Ένα φρέσκο ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς, ή ακόμα και ένα χειροποίητο δικό σας, είναι απείρως καλύτερη λύση από τα τυποποιημένα του σούπερ μάρκετ. Κι εδώ θα πω, ότι αυτή τη φορά που είχα προγραμματίσει να φτιάξω μπέργκερ στάθηκα άτυχη. Ενώ είχα παραγγείλει ψωμάκια πολύσπορα στο φούρνο της γειτονιάς μου, μια κακή συνεννόηση στάθηκε αιτία να μην τα έχω τη μέρα που τα ήθελα και επιπλέον να μην μπορώ να βρω πουθενά αλλού. Κατέληξα, ως τελευταία επιλογή, σε αυτά του σούπερ μάρκετ. Ωστόσο δεν τα προτείνω!

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Υλικά για 8 μεγάλα μπιφτέκια κοτόπουλου

  • 1 κιλό κιμά κοτόπουλου από στήθος
  • 2/3 φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
  • 10 κοφτές κουταλιές της σούπας βρώμη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο αποξηραμένο, τριμμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • ¼ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά
  • ¼ κουταλάκι γλυκού κύμινο
  • ¼ κουταλάκι γλυκού δενδρολίβανο αποξηραμένο ψιλοκομμένο
  • ¼ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σκόνη
  • 1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Υλικά για την σος

  • 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • Αλάτι

Επιπλέον υλικά για τα μπέργκερ:

  • 8 ψωμάκια για μπέργκερ
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
  • 1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες
  • 8 φέτες από κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας που λιώνει (πχ. κασέρι, μοτσαρέλα, γκούντα κλπ)
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Μέθοδος

Φτιάχνουμε τα μπιφτέκια: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Κατά προτίμηση φοράμε γάντι μιας χρήσης για να ζυμώσουμε τον κιμά, γιατί ο κιμάς κοτόπουλου κολλάει στα χέρια. Όταν έχουμε το μίγμα έτοιμο, στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου. Λαδώνουμε καλά τα χέρια μας, (αν φοράμε γάντι και σε αυτή τη διαδικασία, ακόμα καλύτερα) και πλάθουμε 8 μεγάλα μπιφτέκια τα οποία και πατικώνουμε με την παλάμη μας, ώστε να μην είναι φουσκωτά αλλά πλακέ. Αυτό θα βοηθήσει πολύ να σταθούν τα υλικά όταν συναρμολογούμε το μπέργκερ. 

Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να δούμε ότι έχουν ροδίσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρνάμε μια φορά.

Φτιάχνουμε τη σος γιαουρτιού: Βάζουμε το μούλτι το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, την παρμεζάνα και λίγο αλάτι. Τα χτυπάμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι προσθέτουμε. Διατηρούμε τη σος στο ψυγείο.

Συναρμολόγηση: Εχουμε όλα τα υλικά μπροστά μας. Ανοίγουμε τα ψωμάκια, βάζουμε ένα μπιφτέκι και ότι άλλο θέλουμε μέσα από τα υλικά που έχω προαναφέρει ή άλλα της αρεσκείας σας. Τέλος προσθέτουμε τη σος και κλείνουμε  το μπέργκερ.

Tip

Μην φοβηθείτε την βρώμη στα μπιφτέκια. Τα κάνει αφράτα όσο δεν φαντάζεστε!!!! Είναι απείρως καλύτερα από αυτά με το ψωμί και φυσικά πολύ πιο υγιεινά.  Αυτό ισχύει για τα μπιφτέκια κοτόπουλου αλλά και για τα μπιφτέκια από μοσχαρίσιο ή χοιρινό κιμά.

Kαλή επιτυχία!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'