Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μας πρασίνισε το κέικ... όχι από το κακό του!

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςκέικ, γρήγορες συνταγες για επιδόρπια, φιστίκια Αιγίνης, κεικ με φιστίκια, πειραγμένες συνταγές, κέικ αλλιώς, κέικ που θα εντυπωσιάσει, συνταγές για κεικ

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Aυτό το κέικ δεν πρασίνισε από το κακό του αλλά αυτό που βλέπεις είναι το χρώμα από κανά δυο (εντάξει, μου έπεσαν παραπάνω) σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Για φιστικί το πήγαινα, κυπαρισσί μου προέκυψε. Έβγαλα το άχτι μου. Αφού δεν βάφω νύχι, θα βάψω κέικ.

Θα μου πεις και με το δίκιο σου, τι σε έπιασε ευλογημένη μου και το χρωμάτισες το δύσμοιρο κέικ... Θα σου πω, ότι δεν φτάνει να έχει μέσα φιστίκι, πρέπει να φαίνεται κιόλας!! Οκ, το χρώμα είναι προαιρετικό και καθόλου επιβεβλημένο σ΄ αυτή τη συνταγή. Αυτό που έχει σημασία είναι η γεύση του.

Πρόκειται για ένα μικρούτσικο κέικ διαμέτρου μόλις 20 εκατοστών, πολύ στιβαρού αφού είναι γεμάτο με ξηρούς καρπούς, δίχως αλεύρι, βούτυρο ή λάδι, με την αδιόρατη δροσιά του λεμονιού, του οποίου περιέχει και ξύσμα.  Θα έλεγα, ένα από τα πιο φανταστικά κέικ της κατηγορίας του!!!!

ΚΕΙΚ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ – ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ

Υλικά:

300 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά
215 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης, ξεφλουδισμένα, ωμά}|
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 ολόκληρα αυγά
5 ασπράδια αυγού
1 τσιμπιά αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
1-2 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Μέθοδος:

Βάζουμε τα αμύγδαλα για 30 λεπτά μέσα σε ένα μπολ με καυτό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Μόλις περάσει το μισάωρο, τα στραγγίζουμε.

Στο μπλέντερ τοποθετούμε τα στραγγισμένα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν όσο πιο ψιλοκομμένα παίρνει.

Στην περίπτωση που δεν έχετε μεγάλο μπλέντερ όπως εγώ, τότε βάζουμε τα υλικά (αμύγδαλα-φιστίκια-ζάχαρη), λίγα – λίγα μέσα στο μούλτι και τα ψιλοκόβουμε μέχρι να το δούμε να κολλάει και να μην μπορεί το μαχαίρι του να γυρίσει άλλο.

Βάζουμε το μίγμα των φιστικιών, των αμύγδαλων και της ζάχαρης σε ένα μεγάλο μπολ. προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (τα ολόκληρα αυγά, τα ασπράδια, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το χρώμα ζαχαροπλαστικής αν το χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με μια κουτάλα μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό σαν λάσπη.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό, βαθύ ταψάκι διαμέτρου 20 εκατοστών και κατόπιν στρώνουμε απαραιτήτως στον πάτο του ένα κομμάτι λαδόκολλας διότι διαφορετικά θα κολλήσει το κέικ αφού δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία ούτε και αλεύρι. (Αν διαθέτουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φόρμα στρογγυλή με αποσπώμενα τοιχώματα, την οποία επίσης θα βουτυρώσουμε, αλευρώσουμε και θα καλύψουμε με λαδόκολλα).

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά. Στα 50 λεπτά ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου μας και ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζοντάς το στο κέντρο του. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Διαφορετικά το αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα στο φούρνο να ψηθεί.

Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα του να κρυώσει εντελώς πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Το κέικ αυτό διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο μέσα σε τάπερ που κλείνει με καπάκι για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Καλή επιτυχία!!!

 

* Η συνταγή είναι από το blog της Χρυσαυγής Μπόμπολα Food For Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'