Αλμυρό κέικ του τυροφάγου με καρότο και ελαιόλαδο
Σήμερα φτιάχνουμε ένα κλασικό κέικ καρότου με γραβιέρα και ξινομυζήθρα ή φέτα, νόστιμο, ελαφρύ και ευκολοχώνευτο, κατάλληλο και για μικρά παιδάκια, που αν θέλουμε να το κάνουμε πιο πικάντικο μπορούμε να του προσθέσουμε και αλλαντικά.
Πρόκειται για ένα αλμυρό κέικ καρότου με ελαιόλαδο που είχα δει σε ιταλικό περιοδικό ποικίλης ύλης κάποια στιγμή. Αντέγραψα τη συνταγή (στα ιταλικά παρακαλώ- ας είναι καλά η μετάφραση της google, για τα υλικά είναι αρκετή) και της «άλλαξα τα φώτα», που λένε…
Κυρίως ως προς τα αρωματικά και φυσικά τα τυριά. Δε είχα ούτε μαραθόσπορο ούτε σπόρο μαϊντανού (αυτός που έχω είναι για σπορά και απ’ ότι ξέρω τους σπόρους τους εμβαπτίζουν σε κάποιο υγρό για να μη χαλάσουν οπότε δεν ξέρω αν είναι βρώσιμοι). Είχα όμως φρέσκο μαϊντανό και φρέσκο μάραθο!
Επίσης δεν είχα ιταλικά τυριά, όμως, σπάνια μου λείπει η ξινομυζήθρα και η γραβιέρα. Ακόμη άλλαξα την ποσότητα των αυγών γιατί μου φάνηκαν πολλά αναλογικά και αύξησα τα υγρά, γάλα και λάδι. Α, έβαλα και 5-6 λιαστές ντομάτες που δεν είχαν βάλει οι Ιταλοί, πιο πολύ για το χρώμα, αλλά του πάνε τελικά. Την επόμενη φορά θα βάλω και καρεδάκια από πολύχρωμες πιπεριές. Έτσι η συνταγή μόνο ως ιδέα μοιάζει με την αρχική της οποίας οι φωτογραφίες είχαν δελεάσει και μένα!
Αλμυρό λοιπόν κέικ καρότου σήμερα
Υλικά:
- 200 -250gr καρότα (3 μέτρια, ζυγισμένα καθαρισμένα)
- 2 αυγά μεγάλα
- 60ml (4 δοσομετρικές κουταλιές) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 180 ml γάλα (12 δοσομετρικές κουταλιές) γάλα
- 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
- 5-6 κλαδάκια μάραθο
- 5-6 κομμάτια λιαστής ντομάτας (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά της σούπας (15ml) μπέικιν
- 250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 gr ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας
- 100 gr γραβιέρα σε κύβους
- Αλάτι
- Πιπέρι
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε και βράζουμε τα καρότα περίπου 20 λεπτά. Τα κόβουμε σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά και τις λιαστές ντομάτες αν βάλουμε στο ίδιο σκεύος. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε σε λεκάνη ανάμειξης το ελαιόλαδο με το γάλα, τα αυγά και το αλατοπίπερο και προσθέτουμε τα τυριά και το μείγμα των λαχανικών.
Ανακατεύουμε με κουτάλι να μη σπάσουν τα καρότα και προσθέτουμε το αλεύρι, μέσα στο οποίο έχουμε βάλει και το μπέικιν.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, πιο σφικτό από του κέικ.
Αδειάζουμε σε φόρμα καλυμμένη με χαρτί ψησίματος ή σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη.
Στρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, στον προθερμασμένο πια φούρνο μας, για 50- 60 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέικ μας. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά στη φόρμα και το βγάζουμε. Σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
- Είναι ένα κέικ νόστιμο, κατάλληλο και για μικρά παιδάκια. Η έλλειψη αλλαντικών που περιέχονται συνήθως σε τέτοια κέικ το κάνει πολύ ελαφρύ και ευκολοχώνευτο, παρόλο που πάντα μπορούμε να προσθέσουμε αν το θέλουμε πιο πικάντικο.
- Αν δεν έχουμε αρωματικά, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με μπαχαρικά της επιλογής μας. Όπως έλεγα παραπάνω η αρχική συνταγή έχει μαραθόσπορο και σπόρο μαϊντανού. Πάντως θεωρώ ότι του πηγαίνουν τα αρωματικά και το κάνουν πιο κατάλληλο για παιδιά. Την επόμενη φορά λέω να προσθέσω και καρεδάκια από πολύχρωμες πιπεριές.
- Η φέτα προτείνεται παρόλο που δεν το δοκιμάσαμε με φέτα γιατί ήταν ένα από τα τυριά της αρχικής συνταγής! Ναι! Greek feta έγραφε παρακαλώ!
* Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη διατηρεί την ιστοσελίδα Κρήτη: γαστρονομικός περίπλους