Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αυτός είναι ο τρόπος για να φάνε παντζάρια τα παιδιά

της Εύης Σκούρα Συνταγέςπαντζάρια, μπάρες δημητριακών, γρήγορες συνταγες για επιδόρπια, υγιεινά γλυκά, υγιεινές μπάρες, σνακ, σνακ για γραφείο, σνακ για σχολείο

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Mπάρες!!! Πολύ διαφορετικές από αυτές που σας έχω συνηθίσει. Είναι πιο αφράτες και μαλακές, όχι τόσο τραγανές. Μπάρες δημητριακών με παντζάρι και σοκολάτα, λοιπόν, χρωματιστές και πολύ νόστιμες!

Ο συνδυασμός υλικών για αυτές τις μπάρες δημητριακών μπορεί να σας παραξενέψει. Όμως θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο όμορφο και εύγευστο αποτέλεσμα δίνουν τελικά. Άλλωστε το παντζάρι χρησιμοποιείται πολύ στα σοκολατένια επιδόρπια και ιδιαίτερα στα κέικ.

Η προσθήκη του παντζαριού, πέρα από το εντυπωσιακό χρώμα, προσδίδει και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βητακυανίνη, η οποία μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες, και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το παντζάρι που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την συνταγή εγώ το έψησα στο φούρνο, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Μπορείτε, όμως, να χρησιμοποιήσετε και βραστό παντζάρι, ή, ψημένο στον ατμό.

Tip: Όσο ψήνετε ένα οποιοδήποτε φαγητό στον φούρνο, βάλτε σε μια ακρούλα μερικά παντζάρια τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείτε ρεύμα και έχετε έτοιμα παντζάρια για την σαλάτα σας, αυτές τις μπάρες και για πολλές άλλες συνταγές που θα δούμε στο μέλλον. Τα διατηρείτε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

Η διακόσμηση με σοκολάτα σε αυτές τις μπάρες είναι προαιρετική. Δεν είναι ανάγκη να την βάλετε εάν θέλετε να περιορίσετε τις θερμίδες. Σίγουρα όμως τους ταιριάζει πολύ!

Μπάρες Δημητριακών με Παντζάρι και Σοκολάτα

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος:   20 λεπτά

Μερίδες:    20 κομμάτια

Υλικά:

1 μεγάλο παντζάρι (ψητό, βραστό, ή, στον ατμό) καθαρισμένο
½ φλυτζάνι μαλακούς χουρμάδες (μπορείτε να τους μουλιάσετε σε νερό για περίπου 30’)
½ φλυτζάνι γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
½ φλυτζάνι (260 γρ.) ταχίνι
2 κουταλιές (50 γρ.) σιρόπι σφενδάμου*
2 φλυτζάνια (170 γρ.)νιφάδες βρώμης
2 φλυτζάνια (180 γρ.) νιφάδες κριθαριού**
½ φλυτζάνι (50 γρ.) κοπανισμένο λιναρόσπορο
½ φλυτζάνι (80 γρ.) κράνμπερις
1 πρέζα αλάτι
½ φλυτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας***
λίγη λιωμένη μαύρη σοκολάτα για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ταχίνι και το σιρόπι σφενδάμου (ή το μέλι), για να αραιώσουν και να ανακατευτούν καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά.

Τοποθετούμε στον κάδο του μούλτι το παντζάρι, το γάλα καρύδας, τους χουρμάδες και την βανίλια και τα πολτοποιούμε.

Σε ένα μπωλ προσθέτουμε την βρώμη, το κριθάρι, τον λιναρόσπορο, τα κράνμπερις, και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μείγμα του παντζαριού στο μπωλ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και το μείγμα ταχινιού και ανακατεύουμε καλά.

Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο

Βρέχουμε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το στραγγίζουμε καλά τσαλακώνοντας το και το στρώνουμε σε ένα ταψί σαν αυτό ή αυτό. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.) Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε καλά. Ψήνουμε τις μπάρες για περίπου 18-20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά τις κόβουμε σε 20 κομμάτια.

Εάν θέλουμε να τις γαρνίρουμε με σοκολάτα, λιώνουμε λίγη σοκολάτα (περίπου 60-70 γρ.) σε μπεν μαρί και με ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι ρίχνουμε την σοκολάτα από ψηλά κάνοντας γραμμές ζιγκ-ζαγκ.

 Σημειώσεις:

  • Ή μέλι για τους μη-vegans
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έναν τύπο δημητριακού, δηλ. 4 φλυτζάνια βρώμη, ή, 4 φλυτζάνια κριθάρι.
  • Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με cacao nibs στην ίδια ποσότητα.

 

*Η Εύη Σκούρα διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'