Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Της Θάλασσας και της Στεριάς: Χταπόδι με μαγειρευτό σουτζούκι

του Νίκου Μορόπουλου Συνταγέςθαλασσινα με κρεατικά, πειραγμένη κουζίνα με θαλασσινά και κρεατικά, θαλασσινά, κρεατικά, ενδιαφέρουσες συνταγές, εντυπωσιακά πιάτο, μαγειρική αλλιώς

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Στις ΗΠΑ και την Αυστραλία είναι διαδεδομένη μια κατηγορία πιάτων που συνδυάζουν ψάρια ή θαλασσινά με κρεατικά. Η κατηγορία έχει την ονομασία “Surf and turf”, που την αποδίδω στα ελληνικά  «Της Θάλασσας και της Στεριάς». Το σημερινό πιάτο είναι ταπεινό σε σχέση με τα μεγαλειώδη πιάτα που συνήθως σερβίρουν στις ΗΠΑ στην κατηγορία αυτή. Για παράδειγμα, ο μεγάλος σεφ Τόμας Κέλλερ, σερβίρει αστακό με σωταρισμένο φουά γκρά.

Ταπεινό μεν, νόστιμο δε το σημερινό πιάτο. Και πανεύκολο.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα στο πιάτο είναι:

Σουτζούκι κομμένο σε χοντρές ροδέλες  (150 γρ.). Κατά προτίμηση πικάντικο
Ένα μικρό χταπόδι (300 γρ.). Φρέσκο κάνει, κατεψυγμένο κάνει
Καρότα κομμένα σε ροδέλες (δύο κούπες
Πράσινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες (δύο κούπες)
Ξερά κρεμμύδια (τρείς κούπες μικροί κύβοι)
Ντομάτες κομμένες στα τέσσερα (τρείς κούπες)
Τέσσερις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Ένα κουταλάκι του καφέ χοντρό αλάτι
Ένα κουταλάκι του καφέ μαύρο πιπέρι
Ένα κουταλάκι του καφέ μηλόξυδο
Μισή κούπα ψιλοκομμένο βασιλικό
Πατάτες (τέσσερις κούπες, μεσαία κομμάτια
Φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα (μισή κούπα)
photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζω ξερά κρεμμύδια και πράσινες πιπεριές. Αφού πάρουν χρώμα, προσθέτω το σκόρδο και τις πιπεριές. Μετά από 5 λεπτά προσθέτω τις ντομάτες, το βασιλικό, τα καρότα, το αλάτι, και το πιπέρι.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Αφήνω το μίγμα να πάρει μια βράση και προσθέτω το μηλόξυδο και το σουτζούκι, και σκεπάζω. Χαμηλώνω τη φωτιά στο 3/10 και αφήνω να σιγοβράζει για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζω, ανακατεύω, και σκεπάζω ξανά. Σε 40 λεπτά κατεβάζω από τη φωτιά, ξεσκεπάζω και αφήνω να ηρεμήσει.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζω το χταποδάκι με ένα φλυτζάνι νερό και σιγοψήνω σκεπασμένο σε φωτιά 3/10 για 20 περίπου λεπτά. Τσιμπάω με ένα πιρούνι για να βεβαιωθώ ότι είναι ψημένο, και βγάζω από την κατσαρόλα σε μια πιατελίτσα. Κόβω σε μεγάλα κομμάτια.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Σερβίρω το μαγειρεμένο σουτζούκι με τα παρελκόμενα και από πάνω βάζω κομμάτια χταποδιού.

Συνδυάζω σε μια μπουκίτσα το χταπόδι, το σουτζούκι, και λίγο σάλτσα και… απογειώνομαι.

Απαραίτητο το κρασάκι ή το ουζάκι, ή το τσιπουράκι, και … η ζωή είναι ωραία!

Αλέξανδρος Ωραιοκαστρίτης έγραψεν (1976).

 

*O Νίκος Μορόπουλος διατηρεί την αγγλόφωνη ιστοσελίδα Panathinaeos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'