Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Δροσερή ντοματόσουπα με ζεστά κρουτόν και φιλέτο αντσούγιας

της Γεωργίας Κουτσούκου Συνταγέςντοματόσουπα, φιλέτο αντσούγιας Καλλονή, κρουτόν

[Flickr / jeffreyw]
[Flickr / jeffreyw]

Ο καιρός περνάει και πίσω δεν γυρνάει. Ο Οκτώβριος μπήκε για τα καλά και η όψιμη ντομάτα είναι  στα χάι της. Με ονόματα άκρως θηλυκά και αρώματα πέραν βραδινής εμφάνισης, ποικιλίες για να κάνεις ευφάνταστες συνταγές και να καταπλήξεις τα πλήθη.

Ανταγωνίστριες με τις ντομάτες του Ιουλίου, που είναι  ζουμερές για ξεσηκωτικές καλοκαιρινές σάλτσες, οι όψιμες ντομάτες είναι οι «εποχής» και σε προκαλούν.

Χοντροκατσαρή, belladonna, πομοντόρια (για λίγες εμφανίσεις), μαύρες ερωτιάρες ντομάτες γεμάτες βιταμίνη C και λυκοπένιο, είναι πάνοπλες για να αντιμετωπίσεις τις πρώτες ιώσεις χωρίς να στερηθείς τα χρώματα, τα αρώματα και τις μοναδικές γεύσεις του Οκτωβρίου.

Σήμερα, λοιπόν, σε κερνάω μια κρύα ντοματόσουπα που θα κάνει το είναι σου να αγαλλιάσει  και να στην ξαναζητήσει άμεσα. Γιατί είναι πεντανόστιμη.

Ντομάτα και ξερό κρουτόν, που λέει και μια ψυχή αγαπημένη. Πάμε για συνταγή

Δροσερή ντοματόσουπα με φιλέτο αντσούγιας και κρουτόν

Υλικά

  • 1 κιλό ντομάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 15γρ (1κτσ) ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 450ml  ζωμό από κρέας ή κοτόπουλο
  • 1 πορτοκάλι, χυμό
  • 2-3 φιλέτα αντσούγιας "Καλλονή" (ψιλοκομμένα)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Για τα κρουτόν
  • 6  λωρίδες ψωμί ολικής αλέσεως
  • 10 γρ. (2κ.τ.γλ) πέστο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες με το σκόρδο, το βασιλικό, το χυμό του πορτοκαλιού και τα ψιλοκομμένα φιλέτα της αντσούγιας, και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά.

Σιγοβράζουμε το μίγμα για 3-4 λεπτά. Πολτοποιούμε πολύ καλά τη σούπα και την αφήνουμε να κρυώσει για 3-4 ώρες.  Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε.

Κρουτόν: αλείφουμε τις λωρίδες του ψωμιού με πέστο και ψήνουμε μέχρι να χρυσίσουν. Σερβίρουμε τα ζεστά κρουτόν με την κρύα σούπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'