Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Λίγο πιο κοντά στις γιορτές με χοιρινό νουά κατσαρόλας, γλυκόξινο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςχοιρινό, γιορτινές συνταγές με χοιρινό, εύκολο, εύκολες συνταγές με χοιρινό, χοιρινό νουά, γιορτινό χοιρινό, εύκολες συνταγές για γιορτές, ιδιαίτερες συνταγές για χοιρινό γιορτινό, κρέας

Τα υλικά της εποχής αλλά και οι γιορτές, μας φέρνουν γλυκόξινες γεύσεις στο τραπέζι.

Έτσι ενα ωραίο κομμάτι νουα από χοιρινό, παντρεύεται με κυδώνια και αποξηραμένα φρούτα και μετατρέπεται σε ενα νόστιμο πιάτο, που μπορεί να παρουσιαστεί μόνο του, ή να συνοδευτεί από ενα σπυρωτό πιλαφάκι αλλα και μια νόστιμη πολέντα.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Δόση : για 4 άτομα

Βαθμός δυσκολίας : εύκολο

Υλικά

  • 600 γρ χοιρινό νουά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 μεγάλα κυδώνια
  • 1 μέτρια πατάτα
  • 1/2 φλυτζάνι κράνμπερι
  • 20 αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 20 αποξηραμένα βερίκοκα
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού πετμέζι από ρόδι
  • 5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές ντοματοπολτέ
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 5 κεδροκούκουτσα
  • 1/2 ξυλάκι κανελί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
Προετοιμασία 

Σε μια κατσαρόλα, βαλτε το βούτυρο και 3 κουταλιές από το λάδι και σοτάρετε τα κομμάτια του κρέατος. Προσθέστε τα δαφνόφυλλα, τα κεδροκοκουτσα και 2 ποτήρια νερό και βραστέ το κρέας μεχρι να μαλακώσει (20 λεπτά στην χύτρα ταχύτητας, περίπου 40 λεπτά σε κοινή κατσαρόλα). Αφαιρέστε τα μπαχαρικά και κρατήστε το κρέας με τον ζωμό του στην άκρη.

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Καθαρίστε τα κυδώνια και κόψτε τα σε τέταρτα. Καθαρίστε την πατάτα και κόψτε την σε κύβους.

Βάλτε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και βάλτε την στη φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε, χωρίς να το αφήσετε να πάρει χρώμα. Προσθέστε τα κομμάτια του κρέατος και σοτάρετε. Προσθέστε την πατάτα και τα κυδώνια και σοτάρετε 2-3 λεπτά. Σβήστε με το πετιμέζι του ροδιού. Προσθέστε τον ζωμό του κρέατος, και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρειάζεται, προσθέστε και λίγο ζεστό νερό, για να συμπληρώσετε σε υγρά. Αφήστε το φαϊ να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια, αλλά προσοχή να μην λιώσουν. Κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε το να σταθεί για 20 λεπτά.

Σερβίρετε το ζεστό.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

 

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'