Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Από τον Λίβανο με αγάπη: ψητό κοτόπουλο και πιλάφι

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςκοτόπουλο, πιλάφι, σταφίδες, κουκουνάρι, Μέση Ανατολή, Λίβανος, λιβανέζικο κοτόπουλο, κάμπσα

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Ακούγεται εξωτικό και όμως δεν είναι. Το φτιάχνουν παραδοσιακά σε όλη τη Μέση Ανατολή και ακόμα παραπέρα και γίνεται πανεύκολα με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας ή τα βρίσκουμε εύκολα

Ακούς «λιβανέζικο» και λες «ω, ρε μάνα μου... τι υλικά να θέλει αυτό τώρα και ποιος τρέχει να το φτιάξει». Κι όμως τα φαινόμενα απατούν.

Λιβανέζικο μεν, πολύ οικείο δε, καθώς με καθημερινά υλικά και εύκολη εκτέλεση έχει κανείς ένα φαγητό πρωτότυπο που μυρίζει Ανατολή.  Κατάγεται από την Υεμένη, το φτιάχνουν όμως σε όλες τις αραβικές χώρες (το λένε καμπσά) και εκτός από κοτόπουλο μπορεί να γίνει με όλα τα είδη των κρεάτων, με ψάρια ή γαρίδες.

Ψήνουμε το κοτόπουλο αφού το μαρινάρουμε για τουλάχιστον ένα οκτάωρο σε μια μαρινάδα με χυμό λεμονιού, λάδι και μπόλικα μπαχαρικά και αρωματικά και το συνοδεύουμε με ένα πλούσιο πιλάφι, με τον τρόπο που το φτιάχνουν παραδοσιακά σχεδόν σε όλες τις αραβικές χώρες. Είναι ενισχυμένο με σταφίδες και καβουρδισμένο κουκουνάρι (αν θέλετε και αμύγδαλα ή κάσιους) και αρωματισμένο με σκόνη κόλιανδρου

Υλικά για το κοτόπουλο

  • 1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 3 ζουμερά λεμόνια, χυμός
  • 1 κ.τ.σ. ξερό θυμάρι τριμμένο
  • 1 κ.τ.σ. πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά
  • 1 ½ κ.τ.γλ. κύμινο σε σκόνη
  • ½ κ.τ.γλ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά, γιατί είναι καυτερό)
  • 1 κ.τ.γλ. κοφτό, αλάτι
  • 100 ml λάδι

Υλικά για το πιλάφι

  • 4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • 1 κούπα ρύζι για πιλάφι
  • ½ κ.τ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 3 κ.τ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 2,5 κούπες ζωμό κότας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία

Αρχικά μαρινάρουμε το κοτόπουλο τουλάχιστον 8 ώρες (ιδανικά για όλο το βράδυ). Ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Σε ένα μεγάλο  μπολ βάζουμε το κοτόπουλο πλυμένο και κομμένο σε μερίδες και εν συνεχεία όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και το τοποθετούμε στο ψυγείο  για όλο το βράδυ κατά προτίμηση.

Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε το κοτόπουλο παίρνουμε ένα ταψάκι που να το χωράει ίσα – ίσα, το λαδώνουμε καλά και τοποθετούμε το κοτόπουλο μέσα, καθώς και μισό ποτήρι νερό. Ψήνουμε στους  200 βαθμούς για περίπου μία ώρα, στο αερόθερμο.  Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε το κοτόπουλο έτσι ώστε να μην αρπάξει από τη μία μεριά. Επίσης αν δούμε ότι το ζουμί του έχει εξατμιστεί, τότε προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα νερό. Πάντως στο τέλος πρέπει να έχει μείνει σχεδόν στεγνό, ίσως με ελάχιστο ζουμάκι.

Κατά τη διάρκεια που το κοτόπουλο ψήνεται, φτιάχνουμε ως εξής το πιλάφι:

Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε  τις 4 κουταλιές λάδι να κάψουν. Μέσα σε αυτό ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά καλά. Προς το τέλος του σοταρίσματος προσθέτουμε και το σκόρδο. Αμέσως μετά ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς έτσι ώστε να γίνει διάφανο. Αυτό θα πάρει περίπου 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το κόλιανδρο, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μία βράση και όταν συμβεί αυτό χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στο minimum, κλείνοντας ταυτόχρονα και την κατσαρόλα με το καπάκι της. Αφήνουμε το ρύζι να σιγομαγειρευτεί για 25 περίπου λεπτά μέχρι να πιεί όλα του τα υγρά και να παραμείνει σπυρωτό. Αν δούμε ότι μετά το πέρας του 25λεπτου υπάρχουν ακόμα υγρά μέσα στην κατσαρόλα, δυναμώνουμε την ένταση της θερμοκρασίας και, αφήνοντας ανοιχτό το καπάκι, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστούν έτσι ώστε να μην κολλήσει το ρύζι στην κατσαρόλα.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω την  κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι της. Αφήνουμε το πιλάφι να ξεκουραστεί για 15 περίπου λεπτά.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Καλή επιτυχία!!!

Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'