Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Mελομακάρονα με τη συνταγή της μαμάς μου

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςμελομακάρονα

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Φέτος τα Χριστούγεννα θέλω (πάλι) να κάνω σκι πάνω σε ζάχαρη άχνη. Θέλω (πάλι) να κολυμπάω στο σιρόπι του μελομακάρονου και να ξαποσταίνω πάνω στο χοντροκομμένο καρύδι.  Να βουτάω  στο φρέσκο ελαιόλαδο και να ξεπλένομαι με χυμό πορτοκάλι. Να πασπαλίζομαι με κανέλα και ζάχαρη και να παίρνω ανάσες κανελογαρίφαλου  μέχρι που να πεις ψήνομαι στους 180. Να ξαποστάσω λίγο να πω τα κάλαντα και με το χαρτζιλίκι μου να πάω εγώ η ίδια να δώσω σοκολάτες και κάλτσες στο φίλο μου που παίξαμε προχθές και δεν ήξερα τι έλεγε, αλλά γελάσαμε πολύ.  Να πάω για πατίνια στην πλατεία και να φοράω σκουφί του Αγιο-Βασίλη γιατί τον περιμένω και ξέρω ότι θα έρθει. 

Ξέρεις έχει διαφορά να περιμένεις τον Αγιοβασίλη και αντί αυτού να σου έρχονται τα πνεύματα που πήγαν στον  Σκρουτζ. Αν και τυχερός θα είσαι πάλι γιατί  θα κάνεις επανεκκίνηση. Να φοβάσαι μόνο όταν τα Χριστούγεννα θα είναι σαν μια Δευτέρα βροχερή. Όταν δεν θα θέλεις να τα ζήσεις. Οταν η χαρά και η λύπη σε αφήνουν στην ησυχία σου. Όταν ο θυμός δεν σε κάνει να αποδεκατίσεις τα γλυκά και κάθεσαι άβουλος και καπνίζεις. Να φοβάσαι την αδιαφορία σου για αυτόν που δεν έχει να φάει φαγητό. Να φοβάσαι την αδιαφορία σου για τα δεινά ή και για τα καλά του τόπου σου.

Δεν σου μιλάω για γκλάμορους ρεβεγιόν με τα καλά σου ρούχα και παρέα πονηρή. Σου λέω να ανοίξεις την καρδιά σου και να την επαναφέρεις. Αν δεις ένα μικρό φως Χριστουγέννων μην το κλείσεις, άστο να σου δείχνει έστω  το δρόμο για το περίπτερο. Θα καταλάβεις ότι κάτι άλλαξε  όταν  πηγαίνοντας,  ακούσεις τρία πιτσιρίκια  να σου φωνάζουν «Καλήν εσπέραν άρχοντα, αν είναι ο ορισμός σου ...» 

Τα μελομακάρονα της μαμάς μου

Υλικά

  • 9 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι  γ.ο.χ.
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.τ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζάνι κονιάκ 5αστερο ( τι λες ρε μαμά;;;)
  • 3 φλυτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 κ.τ.σ. κανέλα
  • ½ κ.τ.σ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1κ.τ. γλ. σόδα
  • 1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
  • 1 πορτοκαλόφλουδα
  • 1 λεμονόφλουδα

Μέλωμα: Μελομακάρονο κρύο και σιρόπι ζεστό

Εκτέλεση

Ανακατεύω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ. Διαλύω καλά τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και προσθέτω στο μίγμα.

Ανακατεύω πολύ καλά το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ. Αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι στο υπόλοιπο μίγμα και ανακατεύω με απαλές κινήσεις, όχι με το μίξερ, μόνο με χέρι. Η ζύμη θέλει λίγο και απαλό ζύμωμα για να μην σφίξουν τα μελομακάρονα.

Έχω προθερμάνει το φούρνο μου στους  180 βαθμούς. Αρχίζω να πλάθω τα μελομακάρονα κόβοντας μεγάλες μπουκιές από τη ζύμη μου και πριν τα τοποθετήσω στο ταψί, τα περνάω από μια πλευρά του τρίφτη για να γίνει πιο εύκολα το μέλωμα. Ψήνω στους 180 βαθμούς για 30- 40 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.

Αφήνω τα μελομακάρονα να κρυώσουν.

Φτιάχνω το σιρόπι μου, βάζω όλα τα υλικά μαζί να βράσουν για 5-6  λεπτά και  αφήνω το μέλι για το τέλος. Ρίχνω τα μελομακάρονα για 1- 2 λεπτά από την κάθε μεριά ανάλογα το γούστο.

Πασπαλίζω με χοντροκομμένο καρύδι και ελάχιστη κανέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'