Δίπλες για διπλή και τριπλή χαρά χριστουγεννιάτικη
Παραδόσεις, καλικάντζαροι που έφυγαν και ξανάρχονται, φωτάκια που ανάβουν, λαμπάκια στα κόκκινα, αλλαγή διάθεσης με το λεπτό, απ’ όλα έχει η γιορτινή περίοδος. Η γκάμα είναι μεγάλη και μιας και πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου, τ’αφεντικό τρελλάθηκε και σε αφήνει να διαλέξεις ότι επιθυμείς.
Εδώ σε θέλω τώρα. Έχεις σκεφτεί τι θέλεις να κάνεις; Θα γράψεις γράμμα στον Άγιο χωρίς συστατική επιστολή; Θα ζητήσεις δώρο ή θα ζητήσεις τα ρέστα. Τολμάς να σερφάρεις σε μέλια και σιρόπια ή γίνεσαι ντολμάς μοσχομυριστός γεμάτος σάλτσα. Εσύ θα το αποφασίσεις. Θέλει σκέψη φίλε μου αν ετοιμάζεσαι για αλλαγή ή όχι.
Μην χολοσκάς. Όλα γίνονται. Θα σου πω και ένα μυστικό: ό,τι προκαλείς με τη σκέψη σου αυτό και θα έρθει. Ξεκίνα λοιπόν να σκέφτεσαι ότι έχεις χαθεί μέσα στο παιχνιδάδικο και να ζεις στιγμές ανεπανάληπτες και συναρπαστικές. Σκέψου ακόμα να παρελαύνεις με σημαία φανταχτερές κορδέλες από πανέμορφα κουτιά ζαχαροπλαστείου με μια μπάντα από δίπλες χρυσοτηγανισμένες, με υπέρλαμπρες σταγόνες μελιού και πανέμορφα μουσικά όργανα από κανέλα.
Μήπως πήρες απόφαση πώς θέλεις να ζήσεις τις γιορτές;
Θα σε βοηθήσω δίνοντάς σου συνταγή για να φτιάξεις την πιο όμορφη μπάντα της ζωής σου, τις δικιές σου στιγμές. Από εκεί ξεκίνα.
Δίπλες
Υλικά
- 3 αυγά ολόκληρα
- 3 κρόκους
- 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 λεμόνι χυμό
- 2 κουταλιές ούζο ή κονιάκ ( προτιμώ το ούζο)
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ., και όσο χρειαστεί ακόμα (το αλεύρι το ρίχνω με τη σίτα ώστε να πέφτει λίγο λίγο)
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 2 φλιτζάνι νερό
- 1 φλούδα από λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για το πασπάλισμα
- Καρύδι ψίχα, ψιλοκομμένη
- Κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνω τα ολόκληρα αυγά, τα κροκάδια και τη ζάχαρη και τα χτυπάω καλά όλα μαζί.
Προσθέτω το χυμό λεμονιού, το ούζο και το αλεύρι, όπως περιγράφω στα υλικά, έως ότου να γίνει η ζύμη λίγο σκληρή.
Αλείφω τα χέρια μου με το ελαιόλαδο και αρχίζω να ζυμώνω απαλά (όχι όπως το ψωμί). Σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Ανοίγω φύλλο με τον παραδοσιακό τρόπο ή για ευκολία χρησιμοποιώ το ειδικό μηχάνημα για δίπλες. Το φύλλο μου πρέπει να είναι αρκετά λεπτό.
Με το οδοντωτό ροδελάκι κόβω τις δίπλες σε όποιο σχήμα θέλω: ορθογώνια, φιογκάκια ή και τρίγωνα.
Ζεσταίνω πολύ καλά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τηγανίζω τις δίπλες μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο χρώμα θέλω να τους δώσω.
Ετοιμάζω το σιρόπι: Βράζω όλα μαζί τα υλικά για 10 λεπτά, μέχρι να έχω ένα καλά δεμένο σιρόπι.
Σιροπιάζω βουτώντας τις δίπλες σε σχετικά ζεστό σιρόπι και πασπαλίζω με ψιλοκομμένη ψίχα από καρύδι και κανέλα