Τα μπισκότα του Αη Βασίλη στόλισαν το δέντρο μας
Πάντα μου άρεσαν τα εναλλακτικά στολίδια στα δέντρα. Αυτά που ξεφεύγουν από τις συντηρητικές μπάλες και τα καθωσπρέπει χρυσοποίκιλτα αγγελάκια και αστέρια. Εχω δει τα ποιο απίθανα στολίδια σε χριστουγεννιάτικα δέντρα, μέχρι και χαρτί υγείας... (ασχολίαστο) και για το λόγο αυτό είναι κρίμα να περιοριζόμαστε κάθε χρόνο στα ίδια και τα ίδια. Σκέφτομαι ότι χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα μπορούμε να αλλάζουμε κάθε χρόνο το στολισμό του δέντρου μας με υλικά που μπορούμε να βρούμε γύρω μας. Όρεξη να έχουμε και φαντασία!
Φέτος είναι η χρονιά του μπισκότου. Πήρα αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, 3 αυγουλάκια, ελάχιστο γάλα, λίγο μπέικιν και έτοιμη η ζύμη! Το κόστος του γλυκού ασήμαντο. Υλικά που όλοι έχουμε στα σπίτια μας. Το μόνο που ίσως πρέπει να προμηθευτείτε είναι τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που εύκολα θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ.
Έχρησα τη Νεφέλη ξωτικό – βοηθό του Αη Βασίλη και αρχίσαμε την παραγωγή. Βγήκαν αρκετές λαμαρίνες μιας και τα μπαστουνάκια πιάνουν χώρο στο ταψί. Ήταν διασκεδαστική η διαδικασία και το αποτέλεσμα πολύ χαρούμενο. Σίγουρα τα μπισκότα αυτά δεν είναι τα συγκλονιστικότερα που έχω φάει στη ζωή μου. Είναι μεν εύγευστα, αλλά όχι κάτι το πολύ ξεχωριστό, ώσε να τα εξυμνώ μέχρι αύριο. Φανταστείτε ότι τρώτε τα κλασσικά κουλουράκια βουτύρου.
Η χάρη τους βρίσκεται στην εμφάνιση!! Αξίζει να τα φτιάξετε μόνο και μόνο για να χαρούν τα παιδιά τις μέρες των Χριστουγέννων και να μυρίσει το σπίτι όμορφα. Δεν θα σας κοστίσει τίποτα πέρα από χρόνο, αλλά θα ανταμειφθείτε από τα χαμόγελα στα παιδικά μουτράκια. Στολίστε με αυτά το έλατό σας και όσοι το δουν θα ξετρελλαθούν. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι όποιος περνάει από το δέντρο μπορεί να τσιμπάει και από ένα τις ώρες της λιγούρας. Η μία δόση, βγάζει δεν βγάζει τις γιορτές.
Καλό χειμώνα!
Μπισκοτένια μπαστουνάκια του Αη Βασίλη
Υλικά για περίπου 1 κιλό
- 660 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια
- 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 70 γρμμάρια φρέσκο γάλα πλήρες
- 15 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- Κόκκινο και πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές ζυμάρι. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και στο μύξερ για μεγαλύτερη ευκολία. Θυμιθείτε μόνο να βάλετε το γάντζο που είναι απαραίτητος για να αναδευτεί σωστά η ζύμη.
Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε για 45 λεπτά στο ψυγείο, έτσι ώστε να σφίξει και να πλάθεται εύκολα. Μετά το πέρας του 45λεπτου, βγάζουμε τη ζύμη απ΄ το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη, που τα τοποθετούμε σε 3 διαφορετικά μπολάκια. Το ένα κομμάτι το αφήνουμε όπως είναι, στο άλλο ρίχνουμε μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και στο τρίτο ρίχνουμε πράσινο. Αν δεν έχουμε πράσινο χρώμα τότε ρίχνουμε λίγο μπλέ και λίγο κίτρινο, τα οποία μας δίνουν πράσινο. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας καλά την κάθε μπάλα ζύμης, έτσι ώστε να χρωματιστεί ομοιόμορφα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα χρώμα και ξαναζυμώνουμε μέχρι να έχει η ζύμη μας το επιθυμιτό χρωματικό αποτέλεσμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς στο αερόθερμο. Στρώνουμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου μια λαδόκολλα. Κόβουμε μικρά κομματάκια από κάθε ζύμη και τα πλάθουμε σε λεπτά μακρόστενα φιτίλια ίσιου μήκους και φάρδους.
Τοποθετούμε ανά δύο τα φιτίλια, το ένα δίπλα στο άλλο και τα στριφογυρίζουμε φτιάχνοντας δίχρωμα μπαστουνάκια. Γυρνάμε λίγο την ακρούλα από κάθε μπαστουνάκι, ώστε να γίνουν σαν μαγκούρες. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας και άλλα μπαστουνάκια με την υπόλοιπη ζύμη.
Τα βάζουμε στη λαμαρίνα και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι τα μπισκότα έχουν ψηθεί όταν ξεκολλούν εύκολα από τη λαδόκολλα.
Καλή διασκέδαση!
Tip
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά τα μπισκότα και στολίζουμε με αυτά το χριστουγενιάτικο δέντρο. Επίσης μπορούμε να βάλουμε μερικά μέσα σε καλάθια που θα φτιάξουμε εμείς με χειροποίητα μικροδωράκια για τις ημέρες των εορτών.
*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought