Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Βασιλόπιτα κέικ

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςκέικ, κέικ βασιλόπιτα, εύκολη βασιλόπιτα

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Αν σας αρέσουν οι βασιλόπιτες κέικ και όχι οι πολίτικες, κάντε παρακαλώ πολύ μια στάση σε τούτη εδώ. Θα μείνετε ικανοποιημένοι στο μέγιστο.

Αρωματική, γευστική και πολύ χορταστική. Ένα κέικ με έντονη τη γεύση του πορτοκαλιού, του κονιάκ και του αμυγδάλου έρχεται να σας ξεσηκώσει αμέσως μόλις μπει η νέα χρονιά. Αλλά ακόμα και σαν βασιλόπιτα να μην θέλετε να το φάτε, μπορείτε κάλλιστα να το απολαύσετε σαν ένα απλό κέικ οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Όπως το βλέπετε στη φωτογραφία. Που ναι μεν ψήθηκε σε φόρμα του κέικ, αλλά και φλουρί περιείχε και χρέη βασιλόπιτας εκτέλεσε, μιας και προσφέρθηκε ως δώρο.

Σας δίνω την δική μου συνταγή για βασιλόπιτα λοιπόν. Αυτή που τρώω από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Βασιλόπιτα, για ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ

Υλικά

  • 5 αυγά
  • 480 γραμμάρια ζάχαρη
  • 160 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1  πορτοκάλι
  • 1 κοφτή κουταλιά γλυκού σόδα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
  • 550 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοτριμμένα
  • 1 νόμισμα

Διαδικασία

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ. Χρειάζεται να τους χτυπήσουμε περίπου στα 20-30 λεπτά.  Μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν πολύ! Αυτό είναι και το μυστικό.

Ρίχνουμε και το βούτυρο που το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου (ίσως το έχουμε λιώσει και λίγο) και δουλεύουμε το μίγμα καλά συνεχίζοντας το χτύπημα.

Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το προσθέτουμε και αυτό στο μίξερ.

Προσθέτουμε επίσης το ξύσμα και το χυμό πορτοκάλι.

Τώρα γυρνάμε το μίξερ στην πολύ χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά το αλεύρι και την μαρέγκα εναλλάξ μέσα στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις τα έχουμε ρίξει όλα σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το αμύγδαλο και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Προθερμαίνουμε πάρα πολύ καλά το φούρνο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα στους 170 – 180 βαθμούς στο αερόθερμο. Όταν ψηθεί και κρυώσει, αναποδογυρίζουμε την βασιλόπιτα σε πιατέλα, της βάζουμε το νόμισμα από την κάτω μεριά και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή Χρονιά !!

Ευτυχισμένο το νέο έτος!!!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'