Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ποιμενικό: Χοιρινή κοιλιά με πράσο, σέλινο, παντζάρια και ξινόγαλο

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςχοιρινή κοιλιά, ξινόγαλο, παντσέτα, πράσο, σέλινο, παντζάρια

Στα χοιροσφάγια τίποτα δεν πήγαινε χαμένο, ειδικά η κοιλιά του χοίρου με το μπόλικο λίπος της, η παντσέτα αν την προτιμάτε με το ιταλικό τη όνομα, ήταν τρομερός μεζές. Σε Ελλάδα και Ιταλία κάποιοι τη λατρεύουν. Σημειώστε επίσης ότι είναι ένα φτηνό κομμάτι κρέατος! Το ξινόγαλο αντικαθιστά επάξια το αυγολέμονο στη συνταγή αυτή

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Συνεχίζω, λοιπόν, την πορεία στα κλασσικά πιάτα, που ξεκίνησα την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα το μενού έχει χοιρινή κοιλιά με πράσο, σέλινο, παντζάρια και ξινόγαλο. Είναι μια παραλλαγή του χοιρινού με πρασο-σέλινο.

Χρησιμοποιώ την κοιλιά γιατί έχει λίγα κοκαλάκια που θα μου δώσουν πρόσθετη γεύση. Επίσης έχει λίγο παχάκι και μαλακά μέρη, που προσδίδουν και νοστιμιά αλλά και ποικιλία στην υφή του κρέατος. Απαραίτητη η εμβάπτιση της κοιλιάς σε αλατούχο υδατικό διάλυμα  για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Αφραταίνει και νοστιμεύει.

Τα παντζάρια αυτή την εποχή είναι τόσο νόστιμα, που δεν μπορώ να μην τα βάλω, άσε που προσθέτουν και το όμορφο χρώμα τους στο λευκό πράσινο των λοιπών λαχανικών.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Απαραίτητο το τσιγάρισμα του κρέατος, μέχρι να πάρει αυτό το χρυσο-κάστανο χρώμα, που σημαίνει πρόσθετη γεύση.

 Βάζω και σελινόριζα, γιατί μου αρέσει και προσθέτει όγκο στο πιάτο.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Το μαγείρεμα θέλει ώρα πολλή, γύρω στις τρείς ώρες για τα δικά μου τα γούστα, γιατί θέλω ο ζωμός να είναι μελωμένος και τα κοκαλάκια να έχουν αφήσει όλη τη νοστιμιά τους.

Σερβίρω σε βαθύ πιάτο στο οποίο πρώτα βάζω ξινόγαλο Λακαφώση. Δίνει την απαραίτητη ξινίλα χωρίς να βαραίνει το μίγμα. Το προτιμώ από το αυγολέμονο, γιατί το αυγό θεωρώ ότι αφαιρεί από το πιάτο την «τραχύτητα» που πρέπει να έχει, σαν ένα καθαρά ποιμενικό πιάτο.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη το αυγολέμονο ανήκει στην αστική κουζίνα και δεν έχει θέση στην ποιμενική.

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Άσε που το ξινόγαλο είναι αστέρι που δεν παίζεται, και απορώ γιατί δεν το χρησιμοποιούμε πιο συχνά.

Καθώς σερβίρω προσέχω να βγάλω τα κοκαλάκια, κάτι που μου θυμίζει ο γαυγίζων Καίσαρ. Θέλει και αυτός να κάνει Πρωτοχρονιά με ωραία μεζεδάκια.

Καλή Χρονιά!

Αστέριος Συνοδινός  έγραψεν (Δεκέμβριος 2017)

Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του ελληνοαγγλικού μπλογκ Panathinaeos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'