Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςνηστίσιμα, νηστίσιμο κέικ. νηστίσιμο κέικ σοκολάτας, νηστίσιμα επιδόρπια, κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο, εύκολο, γρήγορο γλυκό, υγιεινό κέικ, υγιεινό γλυκό, σπιτικό γλυκό, σπιτικό κέικ, δίαιτα, υγιεινή διατροφή

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Αυτό εδώ είναι ένα υπέροχο κέικ, αφράτο και γευστικό, φτιαγμένο χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο και χωρίς γάλα.

Είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη ή αλλεργία στα αυγά.

Κατάλληλο επίσης και για όσους ακολουθούν νηστεία, ζήτημα επίκαιρο, αφού ήδη διανύουμε την περίοδο νηστείας.

Το κέικ αυτό κυκλοφορεί πολύ σε ιταλικές ιστοσελίδες και blogs, ως «torta all' acqua», δηλαδή γλυκό με νερό.

Παρ' όλο που ακούγεται φτωχό σε υλικά, είναι τόσο πλούσιο σε γεύση, που θα σας εκπλήξει ευχάριστα! Είναι επίσης πολύ εύκολο στην παρασκευή του, καλά-καλά δεν χρειάζεται ούτε μίξερ!

Κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά, βούτυρο και γάλα

Δόση: για 6 άτομα

Βαθμός δυσκολίας: πολύ εύκολο

Υλικά

  • 250 γρ  νερό
  • 160 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ κουβερτούρα
  • 50 γρ σπορέλαιο (εγώ χρησιμοποίησα ηλιέλαιο)
  • 1 κουταλάκι του καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  •  200 γρ αλεύρι γοχ.
  • 1 φακελάκι (16 γρ) μπέικιν πάουντερ
  • 1μεγάλη πρέζα κανέλα
  • 1 μεγάλη πρέζα τζίντζερ

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη μη υγροσκοπική

Προετοιμασία

Ρίξτε το νερό και την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Αναμείξτε να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε την κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια, και αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί. Κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε να χλιαίνει.

Χτυπήστε το μίγμα της σοκολάτας με τον αυγογδάρτη ή με μίξερ χειρός. Προσθέστε το σπορέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε μερικά λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν.

Σε ένα σκεύος κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν, προσθέστε τα μπαχαρικά και αναμείξτε.

Προσθέστε το μίγμα των στερεών υλικών στα υγρά, και αναμείξτε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Αλείψτε με λάδι μία στρογγυλή φόρμα, με διάμετρο 20 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας.

Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν το ξεφορμάρετε.

Πριν σερβίρετε πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, κατά προτίμηση μη υγροσκοπική (δείτε εδώ πως μπορείτε να την φτιάξετε εύκολα στο σπίτι).

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'