Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πικάντικες μπρουσκέτες με σουπιές και σπανάκι

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσουπιές, σουπιές με σπανάκι, μπρουσκέτες, πιπεριές τσίλι

[photo: Νίκος Καμπούρης]
[photo: Νίκος Καμπούρης]

Ο Γρηγόρης Τσακίρης, ναι της γνωστής οικογένειας με τα πατατάκια, είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της εστίασης. Το προτελευταίο του εγχείρημα ήταν το «Τεφαρίκι», μια κρεατοταβέρνα-καντίνα-λυόμενο στον δρόμο Βάρης – Κορωπίου, που κατάφερε σε χρόνο dt να μαζέψει όλη την Αθήνα στη μέση του πουθενά.

Το καινούργιο του δημιούργημα είναι «πιο» μαγαζί αλλά πάντα σε ένα χώρο εντελώς λιτό αφού το κέντρο βάρους πέφτει στο καλό φαγητό. Ειδικότητά του Γρηγόρη είναι το κρέας, οι φίλοι και πελάτες του που σπεύδουν στο «Ρις με γούστο» στη Βούλα το γνωρίζουν καλά αυτό, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι από την γύρω περιοχή που κάνουν τραπέζι στο σπίτι τους στήνοντας το με τη βοήθειά του.

Για τα πιάτα με κρέατα θα σας μιλήσω μετά το Πάσχα, που θα έχει φτιάξει τον καινούργιο του κατάλογο, τότε θα του ζητήσω και την (υπέροχη) συνταγή του για τις σπιτικές πατάτες τσιπς που μας υποδέχτηκαν.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Τώρα δεν έχω παρά να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τη μαεστρία του και με τα θαλασσινά. Ο Τσακίρης αγαπάει τη μαγειρική, και οι αναμνήσεις του από την κουζίνα της κυρίας Ξανθίππης, της γιαγιάς από το Αϊβαλί είναι ολοζώντανες, μας το είπε αφήνοντας στο τραπέζι ένα θαυμάσιο πιάτο με καλόγνωμες μαγειρεμένες με σάλτσα ντομάτα και κρεμμύδι, όπως τις έφτιαχνε εκείνη.

Αυτές τις μέρες και όσο διαρκεί η Σαρακοστή, έχει μεν και πιάτα για κρεοφάγους αλλά για όσους νηστεύουν ή έχουν λόγους να αποφεύγουν το κρέας ο Γρηγόρης ετοίμασε μια σειρά από πολύ νόστιμα πιάτα που δείχνουν την επιδεξιότητά του και στα θαλασσινά. Η «Ρις» του τον οδηγεί έτσι κι αλλιώς σε εκλεκτή πρώτη ύλη, όπως οι γαρίδες Κοιλάδας που τις κάνει αχνιστές με μάραθο και τσίλι και οι αχιβάδες από τη Βόρεια Ελλάδα που τις αρωματίζει με λεμόνι και θυμάρει και τις παντρεύει με σπαγγέτι. Λάτρεψα, όμως, και τις ροδοψημένες μπρουσκέτες με σουπιές και σπανάκι και φεύγοντας πήρα μαζί μου τη συνταγή

[photo: Νίκος Καμπούρης]
[photo: Νίκος Καμπούρης]

Μπρουσκέτες με σουπιά και σπανάκι

Υλικά

  • 4 φέτες χωριάτικο ψωμί κομμένες σε πάχος ενός εκατοστού και μήκος περίπου 1-15 εκ.
  • 400 γρ σουπιές
  • 300 γρ σπανάκι
  • 1,5 κ.τ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 κ.τ.σ μάραθο ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μόνο το λευκό μέρος
  • 1 λεμόνι, χυμός
  • 1/2 πορτοκάλι στυμμένο
  • 1/2 κ.τ.γλ. μουστάρδα Dijon 
  • αλάτι
  • πράσινο πιπέρι τριμμένο
  • μπαχάρι τριμμένο
  • ελαιόλαδο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια

Προετοιμασία

Καθαρίζουμε καλά τις σουπιές αφαιρώντας τα μάτια ,το δόντι και τα εντόσθια. Γδέρνουμε το σώμα και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες των 5 χιλιοστών. Από το κεφάλι χωρίζουμε ένα-ένα τα πλοκάμια. Πλένουμε το σπανάκι πολύ καλά και το τοποθετούμε μέσα σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά τα φύλλα. Κατόπιν τα κόβουμε σε λωρίδες ενός εκατοστού. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον μάραθο και το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών. Στύβουμε ένα λεμόνι και μισό πορτοκάλι σε ένα ποτήρι και τέλος ψιλοκόβουμε μία πιπερίτσα τσίλι αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους.

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τις σουπιές σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σκέτες χωρίς λάδι και τις αφήνουμε να βγάλουν το ζουμί τους. Κατόπιν προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο (δύο κουταλιές τις σούπας ) και τις σωτάρουμε για δύο με τρία λεπτά, σβήνουμε με το μισό μίγμα λεμόνι-πορτοκάλι ρίχνουμε λίγο αλάτι και την μουστάρδα. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και αχνίζουμε για ακόμα 6-7 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ).

Στο τέλος προσθέτουμε τριμμένο πράσινο πιπέρι σκεπάζουμε με ένα καπάκι το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη ζεστό. Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το σπανάκι, τον μάραθο, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι. Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού -πορτοκαλιού, αλάτι, πράσινο πιπέρι και λίγο μπαχάρι στην μύτη του κουταλιού του γλυκού. Ανακατεύουμε για να μαριναριστούν καλά τα υλικά.

Όση ώρα μαρινάρουμε τα υλικά έχουμε βάλει τις φέτες του ψωμιού στο γκριλ. Μόλις πάρουν χρώμα και γίνουν τραγανές τις βγάζουμε από το γκριλ και τις βάζουμε σε μια πιατέλα. Έπειτα μοιράζουμε από πάνω τις σοταρισμένες σουπιές και πάνω στις σουπιές τοποθετούμε το μαριναρισμένο σπανάκι. Τέλος απλώνουμε πάνω απώ κάθε μπρουσκέτα την ψιλοκομμένη τσίλι.

[photo: Νίκος Καμπούρης]
[photo: Νίκος Καμπούρης]

*«Ρις με γούστο», Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 98, Βούλα, τηλ: 210- 89.59.185

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'