Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καβάλα, το προσφάι του καπνεργάτη εξελίχθηκε σε μπρουσκέτα

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκαπνός, Καβάλα, προσφάι, μπρουσκέτα, νηστίσιμο

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

«Η νεότερη ιστορία της πόλης μας σε ένα πιάτο. Μέκκα του καπνού έχει χαρακτηριστεί η πόλη μας. Ο καπνός υπήρξε προϊόν που έδωσε ζωή αλλά και δυστυχίες στον τόπο. Ζωή γιατί δημιουργήθηκε πλούτος, υπήρχαν δουλειές για όλους, χρήματα, εμπόριο, βιοτικό επίπεδο. Δυστυχίες γιατί ο πλούτος αυτός δημιούργησε ανταγωνισμούς, ζήλειες, πολέμους με γείτονες χώρες. Ο λαός της Καβάλας έφαγε αυτό που λένε “πικρό ψωμί”, λόγω της νικοτίνης που είχε από τον καπνό στα χέρια του, αλλά για να μην είμαστε άδικοι, έθρεψε τη φαμίλια του και μπόρεσε να προοδεύσει.

Τιμή λοιπόν στον καπνεργάτη, τιμή στο κατ’ εξοχήν παραγόμενο προϊόν της Καβάλας το πιάτο αυτό. Το φτωχικό πλην θρεπτικό προσφάι στο διάλειμμα τους. Ένα κρεμμύδι στουμπισμένο στο γόνατο, μερικές ελιές, λίγο ψωμί ή παξιμάδι και αν υπήρχε και καμιά ντομάτα. Εμείς το εξελίξαμε λιγάκι για “εστιατορικούς” κυρίως λόγους», γράφει στο φυλλάδιο με της συνταγές της Καβάλας, που έφτασε στα χέρια μας και από όπου είναι η συνταγή που διάλεξα να σας παρουσιάσω σήμερα, μια και είναι νηστίσιμη.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Το δοκιμάσαμε με συγκίνηση αυτό το προσφάι, στην εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (Δημωφέλεια) στο εστιατόριο «Balcony of Athens» στο Κουκάκι. Ήταν ωραίο να ακούμε την κυρία Αναστασία Ιωσηφίδου, πρόεδρο της Δημωφέλεια και τον Καβαλιώτη σεφ Νίκο Φωτιάδη να μας μιλούν με τόσο πάθος και αγάπη για την πατρίδα τους -σταυροδρόμι αμέτρητων πολιτισμών που σφράγισαν βεβαίως την γαστρονομία της- και για το όραμά τους να την κάνουν σπουδαίο ταξιδιωτικό προορισμό.

Η μύησή μας συνεχίστηκε με ένα απολαυστικό δείπνο που τίμησε τους καπνεργάτες πρώτα - πρώτα αλλά και τους ψαράδες και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Για την Καβάλα και την πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομία της θα τα ξαναπούμε, όμως, σύντομα γιατί θέλω να σας δείξω, ένα -ένα με τη σειρά όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε.

Το προσφάι του καπνεργάτη έγινε μπρουσκέτα

Υλικά

  • μπαγκέτα
  • χοντροκομμένα κρεμμύδια γλασαρισμένα
  • ελιές
  • ντομάτα σε μικρά καρέ γκλασαρισμένα
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • καπνός ψιλοκομμένος

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε την μπαγκέτα λοξά και την ψήνουμε στον φούρνο και από τις δύο πλευρές.

Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τα 2/3 του ελαιολάδου και τα κρεμμύδια σε σιγανή φωτιά σκεπασμένα για να βγάλουν τα υγρά τους και ανακατεύουμε σε τακτά διαστήματα. Όταν πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, ή αν είναι μεγάλα στα τέσσερα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ζάχαρη και αλάτι και τέλος ρίχνουμε τις ελιές κομμένες φιλέτο. Παίρνουμε τις ψημένες φέτες μπαγκέτας, αλείφουμε λάδι και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Βάζουμε στο κέντρο ενός πιάτου το μείγμα και γύρω τις μπαγκέτες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'